Diagnose
Brudd i underarm
Behandlingen avhenger av hvor i underarmen bruddet sitter, enten i albuen, midt på underarmen eller ved håndleddet.
Utredning
Dersom du har skadet underarmen må du ta røntgenbilder for å utelukke eller påvise brudd, og om det er skade på albueleddet eller håndleddet i form av at det har gått ut av ledd. I tillegg gjør legen en undersøkelse for å sjekke om det er skade på nerver, kar, sener eller muskler.
Behandling
Hos barn kan brudd i underarmen vanligvis behandles med gips. En mindre feilstilling vil korrigere seg selv når barnet vokser og knokkelen blir lengre. Dersom det er stor feilstilling må bruddet ofte opereres.
Hos voksne er det viktig å få god stilling på bruddet. Som oftest blir bare armen bedøvet (nerveblokade) før operasjonen, men i noen tilfeller må du få narkose i tillegg. Bruddet stabiliseres som regel ved hjelp av plater, som vanligvis ikke fjernes.
Oppfølging
Det er vanlig med poliklinisk kontroll med røntgen etter 2, 6 og eventuelt 12 uker. Dersom du har mye plager, kan du settes opp til ytterligere kontroller og du får henvisning til fysioterapeut ved behov.
Noen pasienter kan få komplekst regionalt smertesyndrom. Dette gir mye plager og det er viktig med god oppfølging av fysioterapeut og lege. Behandlingen er sammensatt og prognosen usikker. Mange blir bra etter hvert, men det tar som regel lang tid.
Vær oppmerksom
Noen ganger kommer det bakterier i et operasjonssår og bakteriene kan skape en infeksjon. Tegn på infeksjon kan være rødhet, økende hevelse, eller væske som siver ut fra såret. Smerter fra såret eller feber kan også være et tegn på infeksjon. Dersom det oppstår infeksjon, er det viktig å kontakte avdelingen for videre utredning og oppfølging så snart som mulig.
Kontakt
Tønsberg
Ortopedisk poliklinikk, Tønsberg
Oppmøtested
Ortopedisk poliklinikk er i bygg L, 1. underetasje (-1). Gå inn hovedinngangen, og ta til venstre med en gang du kommer inn hovedinngangen. Følg skilt derfra.
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg