Behandling
Bypassoperasjon på bena
En bypass er en ny blodåre som opereres inn slik at den leder blodet forbi ditt syke område. Til dette bruker vi en av dine egne vener. Når en slik vene brukes som bypass, vil den etter kort tid bli sterkere og overta som en ny pulsåre. Ved manglende god nok vene, kan man bruke en kunstig åre (et plastmateriale). Ofte vil man før operasjonen avgjøre om du skal opereres med egen vene eller kunstig åre, andre ganger kan dette først avgjøres under selve operasjonen.
Vi opererer i hovedsak to tilstander med bypass på bena. Den ene er der pulsåren har utvidet seg og gir risiko for bløding. Den andre tilstanden er der åreforkalking gir en trang eller tett pulsåre. Symptomene ved disse to tilstandene er ulike, men behandlingen har mange likhetstrekk.
Før
Du blir innkalt til time ved preoperativ poliklinikk noen dager før selve operasjonen:
- Lege vil orientere om behandlingen
- Sykepleier gir deg informasjon om forberedelser til operasjonen, og forbereder deg på tiden etterpå. Sykepleieren spør også om ernæring, aktivitet, vannlatning/fordøyelse. Hensikten er å vite om vi må ta spesielle hensyn under oppholdet
- Kirurgen vil informere om selve inngrepet og hvordan situasjonen er vurdert før operasjonen
- Anestesilegen informerer om bedøvelsen. Ta gjerne opp dine erfaringer fra eventuelle tidligere operasjoner
Hvis du ønsker kan du ta med en av dine pårørende når du får informasjon.
Prøver og undersøkelser som tas:
- Blodprøver
- Vekt og høyde
- Lungerøntgen tas ved behov
- EKG/Hjerterytmeprøve tas ved behov
- Urinprøve tas hvis du har symptomer på urinveisinfeksjon
Forberedelser kvelden før operasjonen
Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Dusj og hårvask:
Det er ikke nødvendig å bruke noen spesiell såpe. Ta på ren nattskjorte eller pyjamas etterpå.
Faste:
Før operasjonen må du faste. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen.
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
Under
Operasjonen skjer vanligvis i epidural bedøvelse. Bedøvelsen vil gi nedsatt følelse og noen ganger midlertidig nedsatt funksjon i bena. Operasjonen varer normalt 3 – 4 timer.
For å minske infeksjonsrisikoen barberer vi området hvor du skal opereres.
Noen pasienter får «premedikasjon» før operasjonen. Dette er tabletter som skal få deg til å slappe av og som du kan oppleve å bli trøtt av. Helsepersonellet bestemmer om du skal ha dette. Ta med egne medisiner og inhalator/turbohaler hvis du bruker det.
Når operasjonen er ferdig flyttes du til postoperativ overvåkning for smertebehandling og overvåkning, før du etter hvert flyttes til sengepost. En sykepleier vil passe på deg og følge med blodtrykk, hjerterytme, pustefunksjon, eventuelle smerter og annet viktig. Du vil ha innlagt en del utstyr for å kunne måle dette. Vi fjerner utstyret gradvis i løpet av de første dagene. Vanligvis vil du flyttes til sengepost allerede operasjonsdagen.
Det er nødvendig å komme raskt i gang med mobilisering og fødeinntak. Det er derfor viktig å avvikle ryggbedøvelse få dager etter operasjon.
Etter
Etterkontroller
Ved sårproblemer følges du tett opp ved sårpoliklinikken.
Medisiner
Bruk av blodfortynnende og kolesterolsenkende medisiner er svært viktig og behandlingen er livslang.
Andre operasjoner eller tannbehandling etter operasjonen
Hvis du ble operert med kunstig blodåre og senere skal opereres for en annen tilstand, eller motta tannbehandling må du gi beskjed til legen/tannlegen om det. Det er da viktig at man bruker antibiotika for å beskytte fremmedmaterialet. Ved bruk av egen vene er denne mer motstandsdyktig mot infeksjon.
Vær oppmerksom
Mulige komplikasjoner
Til tross for at en bypassoperasjon er omfattende, så er mange i stand til å reise hjem etter få dager. Det er likevel nødvendig å informere deg om mulige komplikasjoner som kan føre til et noe lengre opphold på sykehus:
- En blødning i det opererte området kan oppstå. Dette kan føre til ny operasjon
- Infeksjon kan oppstå etter operasjon, og bør behandles med en gang. Særlig er lyskeområdet noe mer utsatt
- Lymfekar i lysken kan lekke klar lymfevæske i bandasjen. Hvis det er mye væske behandles dette ofte med en sugende bandasje koblet til en vakumpumpe. Noen ganger får man samtidig antibiotika for å beskytte den opererte blodåren.
Kontakt
Tønsberg
Karkirurgisk poliklikk
Oppmøtested
Karkirurgisk poliklinikk er en del av Kirurgisk poliklinikk. Poliklinikken ligger i første etasje rett forbi resepsjonen ved hovedinngangen til sykehuset.Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg