Intubasjon
Ved intubasjon får du et plastrør (tube) ned i luftrøret for å hjelpe deg med å puste, enten fordi du skal ha narkose eller fordi du er så syk at du ikke klarer å puste godt nok selv. Tuben blir ført inn gjennom munn eller nese slik at den ene åpningen stikker et stykke ned i kroppens luftrør, mens den andre ytre åpningen stikker ut og kan kobles til en ventilator (pustemaskin).
Intubasjon kan utføres på mange ulike måter, men som regel gjør vi det etter at du har fått narkose, eller etter at du har blitt bevisstløs på grunn av alvorlig sykdom eller skade, og pustefunksjonen er utilstrekkelig. Ved å intubere, sikrer vi fri luftpassasje til lungene, og hindrer samtidig at blod, slim, mageinnhold kan komme ned i lungene.
Alternative måter å utføre intubasjon på er såkalt våken intubasjon, der vi bruker et fiberoptisk instrument eller videolaryngoskop. Da får du kun lokalbedøvelse og lett narkose. Dette er tryggest i situasjoner der anatomien er sterkt avvikende og vi ikke kan se stemmespalten med et vanlig laryngoskop.
I tillegg til intubering finnes også andre måter å sikre luftveiene på og hjelpe deg å puste, som larynksmaske og intubasjonslarynksmaske.
-
Før
Har du problemer med å gape, har løse tenner og/ eller stiv nakke er det viktig at du sier fra om dette til anestesipersonellet når du kommer på sykehuset. Du vil også bli spurt om dette.
Det er viktig at du faster før narkose. Dersom du ikke har fastet kan det sive mageinnhold og/eller magesyre ned i luftrøret (aspirasjon) før vi rekker å få tuben på plass. Hvis du får mageinnhold ned i lungene, får du en "kjemisk lungebetennelse" som kan være svært alvorlig. I noen tilfeller, spesielt ved øyeblikkelig hjelp, er det ikke mulig å være fastende, og da veies fordeler opp mot risiko.
-
Under
I bunnen av svelget sitter åpningen til luftrøret, i selve åpningen sitter stemmebåndene. Vi bruker et buet metallblad med en lyskilde i tuppen (laryngoskop) for å kunne se se stemmespalten din og fører tuben ned gjennom stemmespalten og ned i luftrøret. Nær tuppen er tuben omsluttet av en tynn plastmansjett som kan blåses opp for å hindre at det skal renne spytt og slim fra svelget og ned i luftrøret. Når pusterøret er på plass, kan vi hjelpe deg å puste.
Selve innledningen (det å bli lagt i narkose) og intubasjonsprosedyren på sovende pasient tar fra 30-180 sekunder, avhengig av teknikk som er valgt og vanskelighetsgrad. Våkenintubering med fiberoptisk instrument (bronchoskop) tar flere minutter.
Tuben kan kobles til en håndholdt pusteballong eller ventilator som kan hjelpe til med, eller overta pustefunksjonen. Når du er i generell narkose kan vi gi narkosegasser i luften som du puster for å holde deg i narkose (generell anestesi).
-
Etter
Etter narkosen (eller når du har blitt frisk nok), fjerner vi tuben. Vi må være sikre på at du er våken nok, og har tilstrekkelig pustefunksjon, det vil si at du kan puste selv og har fått tilbake beskyttende luftveisreflekser som svelging og hosting.
Det er også mulig å være helt våken uten bedøvelse og samtidig ha en tube i luftrøret uten at det er veldig ubehagelig.
Det er ikke uvanlig å være sår i halsen og hes i stemmen 1-2 dager etter intubasjon.
Gå til
Intubasjon
Invasiv ventilasjon
Invasiv ventilasjon er respiratorbehandling tilsluttet trakeostomi. Trakeostomi er et inngrep der det blir laget et hull på halsen inn i luftrøret slik at du kan trekke pusten midlertidig utenom strupehodet. Vi gjør dette når det er behov for mekanisk pustestøtte størstedelen av døgnet.
-
Før
Du blir innlagt på lunge overvåkning dagen før operasjonen. Her får du samtale med anestesilege og den kirurgen som skal operere deg.
Du skal være fastende fra midnatt.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer førHvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.
-
Under
Når du kommer til operasjonsstuen blir du lagt i narkose av anestesilege.
Vi lager vi et hull på halsen inn i luftrøret ditt for å gjøre deg i stand til å trekke pusten midlertidig utenom strupehodet. Inn i dette hullet legger vi en tube/rør som vi fester med et bånd rundt halsen din.
-
Etter
Etter operasjonen blir du overflyttet til oppvåkningsavdelingen.
Tuben skal du ha i 7-10 dager. Dette er fordi tuben skal danne en kanal. Etter det blir den byttet ut med en silikontube som er mykere enn den første.
Vær oppmerksom
Respirator tilsluttet trakeostomi kan være et behandlingsvalg når det er
behov for mekanisk pustestøtte største delen av døgnet. Det er viktig at du er
klar over hvilke praktiske fordeler og ulemper det kan medføre å ha en
trakealtube, før denne blir innlagt.
Fordelen er at du har full kontroll over respirasjonen og at du har tilgang
til rengjøring og trakealsuging. Ulempen er økt infeksjonsrisiko, eventuelt
tale- og spisevansker, i tillegg at det kreves en mye utstyr og hjelp. Dersom du er avhengig av respiratoren hele døgnet for å puste,
skal det være en person tilgjengelig sammen med deg hele døgnet.
Gå til
Invasiv ventilasjon
Rehabilitering
Mange covid-19-pasienter har behov for rehabilitering. Rehabiliteringsprosessen starter ofte mens pasienten ligger på sengepost eller intensivavdeling.
I tidlig fase er hovedfokus å understøtte optimal pust og motvirke slim i lungene. Det er også viktig å forebygge komplikasjoner som følge av langt sengeleie. Det brukes ulike tilnærminger, aktiviteter og utstyr for å oppnå dette. Tilnærmingen er individuell og varierer med pasientens tilstand. Treningen begynner ofte med passive og aktive øvelser, samt pusteøvelser. Man får hjelp til å komme opp av seng når det er mulig og medisinsk forsvarlig. Når pasientens tilstand tilsier det, vil det være aktuelt å kartlegge ulike funksjonsområder, som for eksempel kognitiv, fysisk, respiratorisk og svelgfunksjon.
Rehabiliteringen gjøres i samarbeid mellom ulike faggrupper, for eksempel intensivsykepleier, fysioterapeut, anestestilege, rehabiliteringslege, ergoterapeut, logoped og ernæringsfysiolog. Det gjøres også kartlegging og testing gjennom rehabiliteringsforløpet for å vurdere behov for videre rehabilitering og for å kunne måle fremgang gjennom de ulike fasene.
Senere i forløpet dreier tiltakene seg mer om opptrening basert på individuelle behov. Treningen kan være generell muskelstyrke, pusteøvelser, balanse, gangtrening og bevegelighet, men kan også være rettet mot å mestre daglige aktiviteter. Pasientene kan få ulike utfordringer som utmattelse (fatigue), nedsatt kognitiv funksjon eller psykiske reaksjoner etter en gjennomgått infeksjon. Den videre rehabilitering ivaretar dette og det gis veiledning og trening med tilpasset aktivitet og mestringsstrategier.
Treningsprogram for deg som har hatt covid-19
Last ned hele treningsprogrammet for deg som har hatt covid-19 (Pdf)
Se filmer som viser øvelser for:
Leppepust
Pust ut med halvveis lukkede lepper (som om du blåser på noe varmt).
Leppepust kan hjelpe til å roe pusten når du er andpusten.
Se film som viser øvelse for leppepust
Heve og senke skuldrene (avspenning)
Pust dypt inn, trekk skuldrene opp. Pust rolig ut mens du slipper
skuldrene ned.
10 repitisjoner
Se film som viser øvelse for å heve og senke skuldrene
Armstrekk med foldede hender
Strekk armene med håndflatene opp så høyt du kan mot taket. Trekk
pusten inn mens du løfter armene. Pust ut og kom rolig tilbake til
utgangsstiling.
5 repitisjoner
Se film som viser øvelser for armstrekk med foldede hender
Sittende rotasjon av overkropp
Sitt på en stol med rak holdning og med armene i kryss foran brystet.
Vri overkroppen rolig fra side mens du har blikket rett frem. Ta dype pust
mens du beveger fra side til side.
10 repitisjoner
Se film som viser øvelser for sittende rotasjon av overkropp
Sette og reise seg
Tren på å reise og sette deg fra stol/seng. Bruk bena mest mulig. Hvis
du klarer uten å bruke armer, gjør du det.
Repitisjoner: 10 (5)
Se film som viser øvelser for å sette og reise seg
Tips og råd som kan hjelpe deg å bedre pustevansker og lindre vanlige symptomer:
Stillingsendring
Lungene dine har bedre arbeidsforhold i sittende og stående enn i liggende stilling. Hvis du har krefter bør du derfor prøve å sitte oppe 20-30 minutter x flere i løpet av dagen. I sengen kan det å ligge på siden eller på magen bedre lungenes arbeidsforhold.
Kortpustethet
Hvis du føler deg kortpustet ved forflytninger bør du tilpasse aktivitetsnivået slik at du ikke blir utslitt. Hvis du orker bør du likevel tilstrebe stillingsendringer. Finn gode hvilestillinger i seng eller stol. Leppepust (se øvelsesark) kan hjelpe til å roe pusten.
Eksempler på gode hvilestillinger
Eksempler på gode hvilestillinger
Tørrhoste
Tørrhoste kan kreve mye krefter og føre til utmattelse. For å forsøke å roe hosteanfall kan du prøve å heve ryggen på sengen, drikke, svelge, bruke pastiller eller tyggegummi. Du kan også prøve å puste inn gjennom nesen, hoste mot lukket munn, puste med små volum eller forsøke å finne en god hvilestilling. Mini-pep kan også forsøkes.
Slimhoste
Bevegelse av overkropp og armer samt bruk av mini-pep kan være gode tiltak for å løsne, flytte og fjerne slim. Du kan også bruke et støterør å blåse ut gjennom for å flytte på slim som ligger i de nedre forgreiningene av lungene.
Selvdrenasje
Selvdrenasjeteknikken hjelper deg å bli kvitt slim, med mindre hoste og mindre slit.
- Pusteøvelser utføres helst i liggende stilling på høyre eller venstre side og/eller i sittende stilling med underarmene støttet mot noe.
- Bruk av Mini - PEP sammen med pusteøvelsene gjør det lettere å få opp slim ved pustekontroll.
- Teknikken utføres 5-10 minutter på hver side morgen og kveld, eventuelt mer ved behov.
Om kvelden helst ca. 1 time før leggetid, så du får renset luftveiene og roet ned pusten før du legger deg. Det gir deg en roligere natt med lengre tid før hosten kommer. Selvdrenasje krever konsentrasjon, ikke hør på radio eller lignende samtidig.
Utførelse
Ligg så flatt som mulig på en side, med begge armene foran kroppen og oppbøyde knær.
Pustekontroll: (evt. med mini-PEP) Pust rolig og konsentrert, ikke dype pust, men vanlig mengde luft.
Kjenn at det beveger seg i belte rundt midjen når du puster. Du kan legge underste hånd opp på siden av brystkassens nedre del og kjenne at ribbenene løfter seg. Ta 5 – 10 slike rolig pust.
Aktiv pusting: Strekk den øverst liggende armen over hodet så det blir drag i brystkassen samtidig som du puster dypt inn. Ta armen ned igjen, mens du puster rolig ut. Gjenta dette 2 - 3 ganger. Du kan også ta de
dype pustene uten å strekke armen. Avslutt med dyp full innpust og hold (2-3 sekunder).
Pustekontroll (uten mini-PEP): se pkt. 1. Hør etter hvor slimet sitter: høyt/lavt.
Støt 2–3 ganger. Et støt er et kraftig utpust, med åpen hals og munn, kun magemusklene trekkes aktivt inn (”Dugge på speilet”). Støtet kan eventuelt forsterkes ved å bruke armen. Hold den øverste hånden på
skulder og slå albuen mot siden av brystkassen ved støtet.
Kort støt etter full innpust får tak i sentralt sekret.
Langt støt etter kort innpust får tak i perifert sekret. Ikke ta for mange støt etter hverandre. Du henter mer hjelp til neste støt ved den rolige ”langt – ned pustingen” innimellom.
Gjenta pkt. 1, 2, 3 og 4 - tre ganger. Gjør det samme liggende på motsatt side.
Hvis du kjenner slimet er på vei, men ikke kommer opp etter 3 - 4 ganger, så ta en pause fra øvelsene. Pausen kan for eksempel bestå av: et dypt sukk ("gi opp" - pust), noe å drikke (helst varmt/lunkent), noen øvelser med
armene, litt gåing omkring. Hvis slimet ikke kommer helt av seg selv nå, gjenta punkt 1, 2, 3 og 4 etter behov.
Får du en
"hostekule" kan den stanses ved at du
- finner en god hvilestilling
- bruker leppeblås. Når du bruker leppeblås, pust rolig og avslappet ut, mens du lager lett motstand med leppene. Tenk at du skal få flammen på et stearinlys til å blafre.
Hvis du føler at du har slim som ikke kommer opp:
- ta et par rolige pust, langt ned (det skal føles naturlig)
- støt 2 – 3 ganger. Gjenta punkt b, c, og d etter behov.
Slimet skal ikke presses opp – det skal lirkes opp. Lirkingen gjør at det kommer luft bakom slimet, slik at det gradvis kommer høyere opp mot strupen og lettere kan støtes opp. Å støte er mer effektivt - og mindre
slitsomt enn å hoste. Lange hostekuler kan derved unngås, og lungene renses bedre for slim.
Bruk av mini-pep
En mini-PEP er et hjelpemiddel du kan bruke for å løsne slim i lungene. Når du puster ut gjennom mini-PEP åpnes luftveiene slik at det er lettere å hoste opp slimet.
En mini-PEP er satt sammen av fire deler:
- Et T-stykke
- Et munnstykke
- En motstandsnippel (Fysioterapeuten vil avgjøre hvilken størrelse som er riktig for deg)
- En enveisventil der filteret må peke inn i T-stykket når du setter den sammen
Slik bruker du mini-PEP:
Finn deg en god hvilestilling, for eksempel i en behagelig stol. Tett leppene godt rundt munnstykket, trekk pusten inn i dype magedrag og blås rolig ut mens du forsegler leppene godt rundt munnstykket. Du skal ikke tømme deg helt for luft. Gjenta om mulig 10 repetisjoner etter hverandre. Ta en pause mens pusten roer seg.
Vi anbefaler at man prøver 10 repetisjoner x 3 annenhver time ved mye slim, 3-4 ganger daglig ved avtagende slimmengder. Antall repetisjoner og runder tilpasses etter behov/kapasitet. Avslutt med støt/host for å få opp slim.
Bruk av mini-pep
Daglig renhold
Ta mini-PEPen fra hverandre og skyll den i lunkent vann. Du kan bruke litt oppvasksåpe, men vær da nøye med å skylle godt. La den lufttørke før du setter den sammen igjen.
Henvises til en rehabiliteringsinstitusjon.
Pasienter som har gått gjennom en Covid-19-infeksjon kan ha behov for spesialisert rehabilitering. De kan da henvises til en rehabiliteringsinstitusjon.
Les mer om rehabilitering - Covid-19Til Covid-19 pasienter som blir utskrevet fra sykehus og til Covid-19 pasienter som har vedvarende plager:
I denne filmen får du svar på en del vanlige spørsmål pasienter som har gjennomgått covid-19 har. Av og med fysioterapeut Kristoffer Bjordal Gluppe og overlege Tom Farmen Nerli ved fysikalsk medisinsk avdeling ved Sykehuset i Vestfold.