Før
Når det er klart at du må opereres, vil du bli innkalt til en avtale på preoperativ poliklinikk. Denne varer som regel rundt tre timer. Her vil du få snakke med anestesilege som forklarer deg om bedøvelsen og smertestillende som benyttes under operasjonen. Du vil også få snakke med sykepleier og fysioterapeut.
Før operasjonen skal du gjennom noen forberedelser for å redusere risikoen for komplikasjoner.
Vask før operasjon
Du skal dusje kvelden før eller morgenen operasjonsdagen. Etter dusjingen skal du ikke bruke parfyme, kremer, sminke, smykker, piercinger eller neglelakk, og du skal ha på deg rene klær.
Faste
Du skal faste seks timer før oppmøte. Det innebærer at du ikke må innta fast føde eller drikke som inneholder fett (melk, buljong) eller fruktkjøtt.
Inntil to timer før oppmøte kan du røyke/bruke snus, drikke klare væsker (kaffe og te uten melk, vann, saft, brus, juice uten fruktkjøtt), samt bruke pastiller og tyggegummi.
Røyking og daglig inntak av alkohol gir en økt risiko for komplikasjoner etter operasjonen. Blant annet kan røyking forsinke sårtilhelingen. Hvis du røyker, bør du vurdere å slutte eller å gå til innkjøp av røykeplaster for bruk i tiden rundt operasjonen.
Anestesilegen har på forhånd forklart deg om hvilke faste medisiner du skal ta hjemme. Her vil du bli tatt imot av sykepleier som viser deg tildelt rom. Du vil få beskjed om å ta på rent sykehustøy og legge deg i ren seng.
Blodprøver og smertestillende
Det vil bli tatt en blodprøve og du vil få utdelt smertestillende medisiner. Operasjonsstedet vil bli inspisert av sykepleier. Kirurgen vil merke operasjonsstedet. Du vil bli kjørt ned til operasjonsavdelingen når vi har fått beskjed om dette, dette skjer som regel til fastsatte tidspunkt.
Under
På operasjonsavdelingen blir du tatt i mot av en operasjonssykepleier og en anestesisykepleier, og du blir flyttet over til en operasjonsseng. Anestesilegen kommer og gir deg bedøvelse. Den vanligste bedøvelsen ved leddproteser er ryggbedøvelse. Når du har fått bedøvelse, vil du være våken under operasjonen, men du vil få medisin som gjør at du slapper godt av, om du har behov for dette.
Der ryggbedøvelse ikke kan benyttes kan det være aktuelt å gi narkose.
En anestesisykepleier sitter ved siden av deg under hele operasjonen. Han eller hun er din kontaktperson og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte. Derimot vil du merke litt risting i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre hamring, saging og borring.
Dersom du ønsker det, kan du høre på musikk under operasjonen. Du har anledning til å ta med dette selv eller låne hos oss.
Operasjonstid for hofteproteser varierer noe, men ligger vanligvis på cirka 90 minutter.
Etter
Etter operasjonen blir du kjørt til overvåkningsavdelingen hvor de fleste blir til neste morgen. Blærekateteret som ble innlagt på forberedelsesrommet fjernes dagen etter operasjonen. Du får hjelp til å stå ved sengen med prekestol.
Etter operasjonen må du ta blodfortynnende medisin. Dette er for å redusere risikoen for å utvikle blodpropp i foten. Medisinen gis som en sprøyte på sykehuset og tabletter hjemme. Vi vil også ta blodprøver dagen etter operasjonen, for å følge med på blodprosenten din. Videre vil du få hjelp til å komme deg opp av senga og opp å gå.
Start gjenopptreningen
Begynn med sirkulasjonsøvelsene i sengen så fort du kan bevege beina. Det viktigste tiltaket for å forebygge blodpropp og å gjenvinne funksjon, er å komme seg opp på beina så hurtig som mulig. Du vil tidlig bli hjulpet opp av senga for å stå og bevege deg litt.
Den viktigste opptreningen etter proteseoperasjon er å komme i gang med dagliglivets aktiviteter. Egentrening i form av bevegelse, styrke, balanse og koordinasjon er viktig for resultatet av operasjonen. Du skal følge egentreningsprogrammet du får av fysioterapeut på sykehuset.
Øvelser etter innsetting av hofteprotese
Last ned hele oversikten med illustrasjoner for øvelsene du skal gjøre etter innsetting av hofteprotese
Bøy og strekk i ankel
Du kan sitte eller ligge. Bøy og strekk maksimalt i ankelen. Gjør øvelsen langsomt.
Se film med illustrasjon av bøy og strekk i ankel
Kontraksjon av sete og ben
ligg på ryggen med strake ben og armene ned langs siden. Stram opp i setet, på forsiden av lårene og baksiden av leggene.
Reps: 10 , Sets: 3-4
Se film med illustrasjon av kontraksjon av sete og ben
Liggende hæltrekk
Ligg på ryggen med strake ben. Bøy opp det ene kneet.
Reps: 10 , Sets: 3-4
Se film med illustrasjon av liggende hæltrekk
Liggende bekkenløft
Ligg på ryggen med bøyde knæ. Eventuelt hold operert bein strakt. Knip setet sammen og løft bekkeneet og nedre del av ryggen fra underlaget. Hold i 3-5 sekunder. Hvil tilsvarende.
Reps: 10 , Sets: 3-4
Se film med illustrasjon av liggende bekkenløft
Stående hoftestrekk
Stå med støtte av en stol eller vegg. Stram setemuskulaturen og før benet bakover. Pass på å stå rett fram med overkroppen.
Reps: 10 , Sets: 3-4
Se film med illustrasjon av stående hoftestrekk
Stående benhev ut
Stå med siden mot en vegg. Før benet til siden og tilbake. Forsøk å holde bekkenet stabilt og overkroppen i ro.
Reps: 10 , Sets: 3-4
Se film med illustrasjon av stående benhev ut
Trappegang opp med krykker
Gå helt inntil trappetrinnet. Sett det friske benet opp på det neste trappetrinn. Legg vekten frem på det friske benet og skyv i fra slik at du løfter det skadde benet opp på det neste trinnet. Krykkene følger det skadde benet. Om det er gelender i trappa, vl dette erstatte den ene krykken.
Se film med illustrasjon av trappegang opp med krykker
Trappegang ned med krykker
Gå til kanten av trinnet. Sett krykkene ned på neste trinn. Det skadde benet følger krykkenened først, deretter det friske. Legg vekten i krykkene for å avlaste. Om det er gelender i trappa, vil det erstatte den ene krykken.
Se film med illustrasjon av trappegang ned med krykker
Trepunkts krykkegange 2
Sett begge krykkene med en skrittlende foran deg og fordel vekten over i krykkene. Sett det vonde benet mellom krykkene og før friskt ben gjennom.
Se film med illustrasjon av trepunkts krykkegange 2
Smerter
Den første tiden etter operasjonen oppstår det naturlig nok en del smerter rundt den opererte hoften. Smertene lindres med medisiner, og disse skal tas med jevne mellomrom og til avtalte tider. Du skal ikke vente til du kjenner økte smerter før du tar smertestillende. Dette for å unngå såkalte smertetopper. Erfaring viser at det tar lengre tid å få redusert smertene igjen når slike perioder oppstår. Har du mye smerter til tross for at du tar de medisinene du er bedt om, er det viktig at du sier ifra til personalet. Da kan du få andre medisiner i tillegg.
Øvelser etter innsetting av hofteprotese:
Forventet egeninnsats
Under oppholdet får du veiledning av fysioterapeut vedrørende egentrening. Vi forventer at du er aktiv i opptreningen. Da sykehusinnleggelsen er relativt kort, vil det være store forventninger til deg. Du vil være innlagt på sykehuset i tre dager, men utskrives tidligere hvis du er i stand til det.
Kontroller
Du vil bli kalt inn til kontroll på poliklinikken etter to måneder. Her vil en fysioterapeut undersøke deg. Ved behov blir du henvist til operasjonslegen.
Eventuelt behov for rehabilitering
De fleste proteseopererte reiser direkte hjem. Behov for rehabilitering vil bli tatt opp til vurdering på preoperativ poliklinikk og det vil bli søkt for dette der. Når du er blitt operert så tar vi kontakt med det aktuelle rehabiliteringssenteret.
Erstatte protese
I noen tilfeller kan det bli aktuelt å bytte ut protesen. Dette kalles revisjon.