Diagnose
Kronisk lymfatisk leukemi (KLL)
Kronisk lymfatisk leukemi er den vanligste typen blodkreft. Sykdommen oppstår ved ondartet celledeling av såkalte B-lymfocytter, som er en type modne hvite blodceller. Det er 300 nye tilfeller årlig i Norge.
Utredning
Standard utredning består av blodprøver og klinisk undersøkelse. I noen tilfeller gjøres også beinmargsundersøkelser og CT-røntgen.
En spesialanalyse (immunfenotyping) av blod kan oftest fastslå om man har kronisk lymfatisk leukemi. Det kan ta opptil tre uker før svaret på prøven foreligger. I noen tilfeller behøves kartlegging av genetiske forhold ved sykdommen, eller CT-undersøkelser.
Pakkeforløp hjem
Behandling
Hvis du har kreft, planlegger vi nå om behandling er nødvendig, eventuelt hvilken behandling som er best for deg.
Det finnes flere mulige behandlinger. Hvilken som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Kronisk lymfatisk leukemi trenger ofte ikke behandling i starten. Mange som får sykdommen påvist ved tilfeldig blodprøve trenger ikke behandling før etter mange år, og i noen tilfeller aldri.
Cellegift eller antistoffer er vanligste behandling. Noen pasienter får store lymfeknuter, det kan i visse tilfeller være aktuelt med strålebehandling av disse. En sjelden gang gjennomgår pasienter stamcelletransplantasjon, også kalt beinmargstransplantasjon.
Vi behandler bare når du får symptomer. Erfaringsmessig synes mange pasienter dette er vanskelig å forstå ettersom det er vanlig å tenke at behandling av kreft bør starte raskt. Bakgrunnen for at vi behandler først hvis sykdommen gir plager, er at tidligere behandling ikke gir forlenget overlevelse, bare økte bivirkninger.
Det meste av behandlingen tar sikte på å slå sykdommen tilbake, slik at den ikke gir plager. Foreløpig er det bare stamcelletransplantasjon som kan helbrede sykdommen. Slik behandling er imidlertid forbundet med så store bivirkninger at den kun blir anbefalt til noen få pasienter med særlig aggressivt kreftforløp.
Oppfølging
For pasienter som ikke er i aktiv behandling skjer de fleste kontroller hos fastlege med jevnlige blodprøver. Det er vanlig å komme til kontroll også hos indremedisiner eller spesialist i blodsykdommer med lengre mellomrom, men dette er ikke alltid nødvendig.
Antallet kontroller og hvor lenge du skal komme til kontroll etter behandlingen varierer og avtaler vi i hvert enkelt tilfelle.
Rehabilitering og mestring ved kreftsykdom
Det finnes en rekke tilbud som kan være en hjelp til å komme tilbake til hverdagen under og etter kreftsykdom. Derfor er det viktig å tenke rehabilitering og mestring av sykdommen helt fra sykdomsstart og begynnelsen av behandlingen. Målet er å kunne fungere og leve med eller etter kreftsykdom, med så god livskvalitet som mulig.
Kontakt
Tønsberg
Kreft- og blodsykdompoliklinikk
Kontaktdetaljer
Ved spørsmål, ta kontakt med forløpskoordinator, Reidun Lislebø Løkkemyhr, tlf. 918 24 219, hverdager kl. 09-14.
Oppmøtested
Poliklinikken er lokalisert på to steder: i bygg J, 5.etasje og i bygg M 1.etasje. Se i innkallingsbrevet ditt for informasjon om hvor du skal møte.
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg
Transport
Praktisk informasjon
Kurs
- Blodkreft - kurs for deg som er behandlet eller er under behandling for blodkreftMålet med kurset er at du som er behandlet eller er under behandling for blodkreft skal få hjelp til å mestre hverdagen og oppleve bedre forståelse og kontroll over egen situasjon. Det å dele erfaringer med andre og få kunnskap og informasjon, kan bidra til dette. Kurset består av forelesninger, men det vil også bli anledning til å stille spørsmål og drøfte generelle problemstillinger.Blodkreft - kurs for deg som er behandlet eller er under behandling for blodkreft24.oktober20242 dager