Behandling
Oksygenbehandling i hjemmet
Langtidsbehandling med oksygen i hjemmet kalles for LTOT, en forkortelse for det engelske begrepet “Long-term oxygen therapy”. Oksygentilførselen foregår via ulike apparater som du får låne på enhet for behandlingshjelpemidler.
Tungpusthet uten redusert oksygennivå i blodet er ikke indikasjon for behandling. Behandlingen kan også være aktuell for kreftpasienter når rett indikasjon foreligger. Det er en forutsetning at du ikke røyker.
Formålet med langtidsoksygenterapi er forlenget levetid, bedre helse og økt livskvalitet.
Før
Før du blir vurdert til denne behandlingen må vi foreta en full utredning av grunnsykdommen din, og du må være best mulig behandlet med medikamenter. Dersom lungefunksjonsmålinger viser at du har varig lavt nivå med oksygen i blodet, kan det bli aktuelt med LTOT.
Før eventuell oppstart av behandling må du være røykfri i tre måneder.
Under
For å finne ut av hvilken oksygenmengde du skal ha, variasjoner i dosen fra hvile til aktivitet og antall timer i døgnet du skal ha LTOT-behandling, vil vi ta blodprøve av deg der vi måler arteriell blodgass. Dette gjør vi flere ganger med ulik mengde oksygentilførsel.
Du vil også få opplæring i å bruke utstyret. Det finnes både stasjonære apparater og bærbare enheter.
Dersom alle forundersøkelser er ferdige vil selve opplæringen og tilpasningen gjøres på noen timer.
Etter
Lungelege lager rekvisisjon på langtidslån av oksygenutstyr til behandlingshjepemidler.
Du vil få opplæring i utstyret av en sykepleier på lungepoliklinikken. Det vil bli gjort en avtale med deg om utstyr sendes rett hjem eller om det utleveres under opplæring på sykehuset.
Alle pasienter med langtidsoksygenbehandling vil følges opp regelmessig ved lungepoliklinikken ved Sykehuset i Vestfold. Hyppighet av kontroller bestemmes individuelt ut ifra ditt medisinske behov
Vær oppmerksom
- Uttørring av slimhinner i øvre luftveier, sår nese og øyne, tett i nesen, hodepine, svimmelhet, og uvelhetsfølelse kan forekomme.
- Ukontrollert oksygenbehandling (for store doser), kan få alvorlige følger så det er viktig at du følger legens ordinasjon av mengde oksygen. Juster aldri på doseringen uten at dette er avtalt med behandler.
Forholdsregler
- Oksygen under trykk skal ikke kombineres med fettholdige salver eller kremer. Du må aldri smøre noen deler av oksygenutstyret inn med fett.
- Oksygen må betraktes som en brennbar gass.
- Røyking og oksygen er uforenelig. Det skal ikke røykes i rom hvor det oppbevares oksygen.
- Du bør unngå å bruke åpen ild i rom hvor det brukes oksygen. Vi anbefaler at du holder deg selv og oksygenutstyret i minst to meters avstand til for eksempel peis og levende lys.
Kontakt
Tønsberg
Lungepoliklinikk
Oppmøtested
Vennligst henvend deg i poliklinikkens ekspedisjon i bygg C, 5. etasje.Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg