Behandling
Operasjon på hovedpulsåren i magen
Vi behandler i hovedsak to tilstander i forbindelse med hovedpulsåren. Aortaaneurisme, når åren har utvidet seg og blitt for stor slik at det foreligger en fare for at den kan sprekke og begynne å blø. Åreforkalkning, når hovedpulsåren er trang på grunn av åreforkalkning og hindrer blodtilførsel til bena.
Arv og risikofaktorer
Før
Du får innkalling til time på preoperativ poliklinikk noen dager før selve operasjonen.
- Lege orienterer deg om behandlingen du skal igjennom
- Sykepleier gir deg informasjon om forberedelsene til operasjon og forbereder deg på tiden etterpå
- Kirurgen som skal operere deg informerer om selve inngrepet og hvordan situasjonen din er vurdert før operasjonen
- Anestesilegen vil informere deg om bedøvelsen/narkosen. Ta gjerne opp dine erfaringer fra eventuelle tidligere operasjoner
- Fysioterapeuten samler flere pasienter i gruppe og underviser i blant annet hoste - og pusteteknikk. Du får tips som kommer til nytte når du er nyoperert
Dersom du ønsker det kan du ta med en av dine pårørende når du får informasjon.
I noen tilfeller tar vi røntgen av lungene, EKG/hjerterytmeprøve og urinprøve. Vi veier og måler høyden rutinemessig av alle pasienter.
Forberedelser kvelden før operasjonen
Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Kvelden før operasjonen skal du dusje og vaske håret (det er ikke nødvendig å bruke noen spesiell såpe) og ta på ren nattskjorte eller pyjamas.
Faste
Før operasjonen må du faste. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy de siste 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
Forberedelser operasjonsdagen
Om morgenen før operasjonen blir området hvor operasjonen skal gjøres bli barbert, for å minske infeksjonsrisikoen.
Noen pasienter får tabletter for å slappe av før operasjonen. Du kan oppleve å bli trøtt. Anestesilegen avgjør om du skal ha dette. Ta med egne medisiner, også inhalator/turbohaler hvis du bruker dette.
Under
Åpen operasjon
Ved åpen operasjon fjerner vi den ødelagte delen av aorta og erstatter den med en kunstig åre, en såkalt karprotese.
Kirurgen åpner bukhulen for å komme til hovedpulsåren på bakre bukvegg. En tang blir satt på blodårene slik at det ikke blør når de blir åpnet. Deretter blir den syke delen av aorta erstattet med en kunstig åre, en såkalt karprotese. Karproteser er laget av et meget sterkt materiale.
Dette er en relativt stor operasjon. Metoden er velprøvd gjennom mange år og resultatene er gode. Operasjonen tar omtrent 4 timer og gjøres i narkose.
Armering (stentgraft)
Noen utposinger behandler vi med en innvendig armering (stent). Stenten blir satt inn fra en eller begge lysker. Dette gjør vi som regel med ryggbedøvelse, men noen ganger også i lokalbedøvelse.
Operasjonen tar omtrent 1-1,5 time.
Overvåkning
Etter operasjonen flyttes du til postoperativ overvåkning. Vi overvåker blodtrykk, hjerterytme, pustefunksjon, smerter og andre viktige observasjoner. For å kunne måle dette vil du være tilkoblet noe utstyr. Dette blir gradvis fjernet i løpet av de første dagene. Etter overvåkningen blir du flyttet ut i vanlig sengepost.
Du kan gjerne få besøk av pårørende mens du ligger på overvåkningen, men av hensyn til deg og andre pasienter bør besøk være begrenset.
Etter
Ved utreise fra sykehuset får du med skriftlig informasjon og telefonnummer til vår avdeling. Opplever du vanskeligheter eller komplikasjoner de første ukene etter operasjonen, ta kontakt med oss på telefon. Ved akutte tilfeller, ta kontakt med fastlege, legevakt eller ring 113.
Vær oppmerksom
Mulige komplikasjoner
Til tross for at en åpen operasjon på hovedpulsåren er en stor operasjon, så er mange i stand til å reise hjem etter få dager. Det er likevel nødvendig å informere deg om mulige komplikasjoner som av og til medfører et noe lengre opphold på sykehus.
- Blødning i det opererte område kan medføre ny operasjon
- Infeksjon kan oppstå etter operasjon. Dette vil behandles med en gang
- Lymfelekkasje i lysken: Det er mange lymfekar i lysken. Etter operasjon kan det lekke klar lymfevæske i bandasjen. Hvis det er mye væske behandles dette ofte med en sugende bandasje koblet til en vakumpumpe. Det gir ofte antibiotika i tillegg for å beskytte den kunstige åren
En operasjon kan gi oppblåst magen og problemer med å få i gang avføring. Dette er normalt og løsner ofte av seg selv i løpet av 1-3 dager. Bakterier i tarmene vil produsere gass som gir følelsen av oppblåsthet, og noen ganger opplever enkelte press opp mot mellomgulvet og derved tungpustenhet. Om magen blir kraftig oppblåst kan det lekke væske fra såret, og noen ganger må man da lukke buken en gang til. Enkelte kan slite med tarmpassasje i lang tid etter operasjonen.
Seksualfunksjon
Seksualfunksjonen endres vanligvis ikke, med ett unntak hos menn. Opptil 40 prosent av alle opererte menn får ikke synlig sædutløsning. Dette er fordi sædstrømmen går opp i blæren, da enkelte nerver mot prostatakjertelen blir skadet ved selve operasjonen. Dette er svært vanskelig å unngå. Operasjonen endrer normalt ikke evnen til å få reisning eller opplevelsen av sex.
Alvorlige komplikasjoner er heldigvis mer sjeldne
- Ved tap av blodforsyning til tarm kan det være aktuelt å fjerne en del av tarmen og legge den friske delen frem på magen som en stomi. Hos mange kan man senere legge tarmen tilbake
- Blodpropper kan dannes og skape problemer i bena. Hvis det skjer under selve operasjonen vil man forsøke å fjerne blodproppen med en gang. Oppdages det senere vil noen måtte gjennomgå ytterligere operasjon. En sjelden gang ender man likevel opp med svært begrenset funksjon i ben eller tap av ekstremiteten på grunn av koldbrann
- Nyresvikt kan oppstå
- Hjerteinfarkt og slag er sjeldne
Kontakt
Tønsberg
Karkirurgisk poliklikk
Oppmøtested
Karkirurgisk poliklinikk er en del av Kirurgisk poliklinikk. Poliklinikken ligger i første etasje rett forbi resepsjonen ved hovedinngangen til sykehuset.Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg