Palliativ behandling for barn og unge
Barnepalliasjon er en aktiv behandling for barn og unge med alvorlige livsbegrensende eller livstruende tilstander. Den kjennetegnes av en helhetlig tenking der målet er å hjelpe barnet eller ungdommen med det de og familien har behov for.
Både lindring av fysiske plager og hjelp med psykiske symptomer er del av behandlingen. Det kan også være viktig å ta tak i sosiale eller eksistensielle utfordringer som oppstår som følge av sykdommen.
Barn og unge som får tilbud om palliativ behandling, har:
-
livstruende sykdommer, som for eksempel kreft, hjertesykdom og nyresvikt
-
tilstander der tidlig død er uunngåelig, som for eksempel medfødte misdannelser
-
sjeldne sykdommer som blir verre over tid, som muskeldystrofi og metabolske tilstander
-
tilstander der det er stor sannsynlighet for tidlig død, som for eksempel medfødte syndromer og følgetilstander av alvorlig ulykke
Målet for behandlingen er best mulig livskvalitet for barnet/ungdommen og familien gjennom hele sykdomsforløpet, ikke bare hvis livet går mot slutten.
Før
Det er et mål at alle barne- og ungdomsavdelinger i Norge skal ha et palliativt team for barn og unge (PALBU). Et slikt team kan bestå av leger, sykepleiere, sosionom, psykolog/psykiater og andre faggrupper. Hovedformålet er å tilby rådgivning og bistand til barnet/ungdommens behandlingsteam for å sikre helhetlig, tverrfaglig omsorg og oppfølging med livskvalitet i fokus.
Barnet eller ungdommens behandlingsteam kan kontakte PALBU på ulike tidspunkt i sykdomsforløpet. Noen blir henvist allerede i svangerskapet når det mistenkes eller påvises sykdom hos fosteret. Andre blir henvist når barnet/ungdommen får påvist en tilstand som er livstruende eller livsforkortende, og noen når tilstanden går over i en ny fase. Det er legen på sykehuset der barnet/ungdommen får behandling som henviser til PALBU. Målet er at PALBU kobles inn tidlig i behandlingsforløpet.
Under
Palliativ behandling for barn og unge tar utgangspunkt i barnet/ungdommens og familiens behov, ønsker og håp. Livssituasjon, plager og symptomer kartlegges ut fra en tverrfaglig, helhetlig tilnærming.
Behandlingsteamet skal med rådgivning og støtte fra PALBU kunne bidra til at barnet/ungdommen og familien for eksempel får:
- samtaler om målet for behandlingen
- støtte til best mulig livskvalitet
- en plan for lindring av smerter, uro, pustevansker, utmattelse, ernæringsvansker, kvalme, angst eller søvnvansker
- hjelp til planlegging og støtte ved vanskelige samtaler, både hjemme, på sykehuset og på skolen
- hjelp til å koordinere lokalt hjelpeapparat og nettverk
- rådgivning om økonomiske støtteordninger
- hjelp til planlegging og forberedelser hvis livet går mot slutten
Etter
Hvis et palliativt forløp ender med at barnet/ungdommen dør, vil behandlingsteamet og PALBU kunne bidra til at den etterlatte familien tilbys støtte og veiledning i sorgprosessen.
Kontakt
Tønsberg
Barne- og ungdomsavdeling
Palliativt team
477 15 722Oppmøtested
Benytt sykehusets hovedinngang. Følg skiltene fra hovedinngangen til barne- og ungdomspoliklinikk eller barne- og ungdomspost.
Informasjonsfilm rettet mot foresatte:
Forberedelsefilmer til barn og unge som skal opereres
I filmen «Live skal opereres» møter du Live på 7 år og følger henne gjennom operasjonsdagen. Denne filmen er laget for de yngste barna.
I filmen «Sophies guide til operasjonsdagen» tar Sophie deg gjennom hva som skal skje operasjonsdagen. Denne filmen er laget til de litt eldre barna og ungdommer.
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg