HELSENORGE
Øyepoliklinikk

Skjeling

Forskjellige typer skjeling kan trenge forskjellig form for behandling, alt fra riktig brille til operasjon. Skjeling kan behandles med synsforbedrende virkemidler som briller og lapp. Noen har også nytte av prismer i brilleglasset, for å rette opp skjeling. Andre trenger ytterligere behandling som operasjon eller botoxinjeksjon, eller begge deler.

Ventetider

Innledning

Det er flere grunner til å behandle skjeling: godt syn på begge øyne, bedret samsyn eller for å redusere plager som for eksempel slitenhet og dobbeltsyn.

Målet med en skjeleoperasjon er å fjerne dobbeltsyn og/eller få en kosmetisk penere øyestilling, i noen tilfeller redusere slitenhet eller plagsomme feilstillinger av hodet.

Utredning

Synsaksene er vanligvis parallelle, og bildene av ting man ser på treffer dermed i samsvarende område på netthinnen i begge øyne. Ved skjeling er derimot ikke synsaksene parallelle og peker ikke mot samme punkt. Skarpsynsområdet i de to øynene vil dermed oppfatte to ulike bilder. Dette aksepterer ikke hjernen og ved konstant skjeling hos barn vil da det ene bildet undertrykkes, og det ene øyet kan bli svaksynt (amblyopt).

Etter 7-8 års alder forsvinner denne evnen og man vil da ved skjeling kunne få dobbeltsyn, som kan være svært sjenerende. De som ikke har konstant skjeling, vil ha andre problemer som for eksempel hodepine ved lesing.

Undersøkelser ved skjeling gjøres for å finne ut om du vil ha nytte av behandling og eventuelt hvilken behandling som er hensiktsmessig. Dersom operasjon er aktuelt vurderes det hvilken operasjon som er hensiktsmessig.

Les mer om Skjeling - innledende undersøkelse hos sykehusoptiker

Skjeling - innledende undersøkelse hos sykehusoptiker

I forkant av utredning av skjeling skal du til undersøkelse hos sykehusoptiker for å vurdere om du trenger briller eller endring av brillestyrke. Dersom du ikke har vært hos øyelege tidligere, blir du også satt opp til undersøkelse av øynene hos øyelege.

  1. Før

    Ta med dine egne briller.

  2. Under

    De fleste pasienter får dråper for å vide ut pupillene i forbindelse med undersøkelsene. Disse dråpene kan svi litt. Deretter blir det pause i omtrent 40 minutter for å vente på virkningen av øyedråpene.

    Undersøkelsene varer totalt i omtrent to timer.

  3. Etter

    Hvis det har vært brukt utvidende dråper, kan du ikke selv kjøre bil resten av dagen.

    Dersom optiker gir deg brilleseddel, bør du bestille brillene så raskt som mulig.

    Du får ny innkalling til videre utredning hos ortoptist og øyelege. Dersom du får ny brilleseddel, bør de nye brillene ha vært i bruk i minst fire uker før videre utredning.

Gå til Skjeling - innledende undersøkelse hos sykehusoptiker

Les mer om Skjeling - utvidet undersøkelse

Skjeling - utvidet undersøkelse

Vi måler skjelevinkler og ser på tendens til dobbletsyn (ortoptiske undersøkelser). Vi ser også på bevegelsesmønsteret i øyet.

  1. Før

    Det er viktig å bruke brillene som er forordnet, husk å ta dem med til undersøkelsen. Dersom du har fått beskjed om å dekke til et av øynene i forkant av undersøkelsen, er det viktig at du gjør det.

    Hvis du er tidligere operert for skjeling, kan det være nyttig å tenke gjennom disse spørsmålene før du kommer til undersøkelse:

    • Hvor ble du behandlet, og evt hva slags operasjon ble gjort?  
    • Husker du eller foreldre dine om ett eller begge øyne ble operert?
    • Ble det eventuelt gjort flere operasjoner?
    • Ble skjelingen bedre etter operasjonen?
    • Har du alltid skjelt?
    • Har skjelingen endret seg?
    • Har du pleid å vri på hodet? 

    Det kan være nyttig å se på bilder fra barndommen.

    Hvis du har gamle operasjonsnotat, ta de med. De kan være veldig verdifulle.

  2. Under

    Undersøkelsen skjer hos ortoptist (spesialist på skjeling som ikke er lege) og øyelege. Vi måler ut skjelevinkler og ser på tendens til dobbeltsyn (ortoptiske undersøkelser). Vi ser også på bevegelsesmønsteret i øyet.

    Gjør det vondt?

    Undersøkelsene gjør ikke vondt. Men de kan være slitsomme, noen kan bli litt kvalme av prismebruk.

    Hvor lenge varer undersøkelsen?

    Undersøkelsene varer omtrent 2-4 timer.

  3. Etter

    Noen ganger må du komme til flere undersøkelser, andre ganger trenger vi bare en konsultasjon eller to for å bli enige om videre behandling. Dersom vi blir enige om at du skal opereres, gjøres nødvendige forberedelser til eventuell narkose.

Gå til Skjeling - utvidet undersøkelse

Behandling

Ikke operativ behandling

Øyelege/ortoptist/optiker vil undersøke deg og eventuelt sette i gang behandling. Det kan være riktige briller, lappebehandling eller øye-øvelser.

Botox behandling med injeksjon i øyemuskel

Behandling med botox gjøres dagkirurgisk. Barn får narkose og voksne får lokalbedøvelse. Etter botox-injeksjon skal du ikke ligge ned resten av dagen og unngå hard fysisk aktivitet de første dagene.

Operasjon

Operasjonen gjøres som dagkirurgisk inngrep, som oftest i narkose. Voksne pasienter kan av og til bli operert med lokalbedøvelse, uten full narkose. Du må beregne hele dagen da det kan være venting før operasjon, og du må komme deg litt etter narkosen.

Les mer om Skjeling, operasjon

Skjeling, operasjon

Ved en skjeleoperasjon flytter man på de musklene som styrer bevegelsen av øynene på et eller begge øyne, for å få de til å stå parallelt. Det er mange ulike typer skjeling, derfor må hver enkelt pasient behandles individuelt med eget opplegg.

  1. Før

    Før operasjonen må du være sikker på at du ikke har en pågående øyeinfeksjon.

    Kvelden før du skal til operasjon må du dusje og vaske håret.

    De medisinene du bruker, må du ta med til sykehuset.

    Bedøvelsesplaster for barn

    For barn anbefaler vi at man kjøper bedøvende EMLA-plaster. Dette kan kjøpes reseptfritt på apotek. Plastrene settes på rett før du reiser hjemmefra om morgenen operasjonsdagen. 1 plaster på høyre håndbak og 1 plaster i venstre albuebøys innside. Plasteret må ha sittet på minst 45 minutter før operasjonen.

    Faste​

    Du skal faste seks timer før oppmøte. Det innebærer at du ikke må innta fast føde eller drikke som inneholder fett (melk, buljong) eller fruktkjøtt.

    Inntil to timer før oppmøte kan du røyke/bruke snus, drikke klare væsker (kaffe og te uten melk, vann, saft, brus, juice uten fruktkjøtt), samt bruke pastiller og tyggegummi.

    Røyking og daglig inntak av alkohol gir en økt risiko for komplikasjoner etter operasjonen. Blant annet kan røyking forsinke sårtilhelingen. Hvis du røyker, bør du vurdere å slutte eller å gå til innkjøp av røykeplaster for bruk i tiden rundt operasjonen.

  2. Under

    Du møter til den tiden og på den avdelingen som står i innkallingsbrevet. Følg instruksjonene i brevet.

    Når du møter vil du bli tatt imot av en sykepleier, som vil starte med forberedelsene til operasjonen. Barn kan ha med en voksen inn på operasjonsstuen til barnet har sovnet.

    Lengden på operasjonene varierer. Pårørende får beskjed når operasjonen er ferdig og pasienten er flyttet til oppvåkningsavdelingen. Det er mulig at du har fått en bandasje på øyet ditt når du våkner etter operasjonen, denne skal være på til neste dag.

    Voksne pasienter kan av og til bli operert med lokalbedøvelse, uten full narkose.

    Komplikasjoner

    Den vanligste komplikasjonen ved en skjeleoperasjon er dobbeltsyn. Alle operasjoner innebærer en viss risiko for komplikasjoner, men alvorlige komplikasjoner er sjeldne. De vanligste komplikasjonene er infeksjon eller at resultatet ikke blir som planlagt.

  3. Etter

    Du kan vanligvis reise hjem noen timer etter at du er operert, men det bør være en voksen person i samme hus som deg. Du får med smertestillende medisiner for operasjonsdagen og dagen etter. Bandasjen som legges på øyet etter operasjonen skal sitte på frem til kontroll dagen etter.

    Etter operasjonen skal du dryppe deg med øyendråper i omtrent 2 uker. Det er viktig at du drypper øynene slik som legen har informert om for å unngå infeksjon i øyet. Dersom det oppstår komplikasjoner som for eksempel økende puss fra øynene, ta kontakt med oss.

    Voksne blir vanligvis sykemeldt omtrent en uke etter operasjonen. Barn kan begynne i barnehage/skole 4 dager etter operasjonen hvis de er i form til det. Du bør unngå å bade i klorvann de første 4 ukene etter operasjonen.

    Smerter

    En skjeleoperasjon vil gjøre vondt samme dag og vanligvis i 2‐7 dager etterpå. Det kan kjennes ut som du har et rusk på øyet. Dette kommer av den tynne tråden som brukes til å sy igjen øyeslimhinnen. Tråden løser seg opp av seg selv i løpet av omtrent to uker. Det er vanlig å kjenne verking fra opererte muskler, spesielt ved bevegelse av øynene. Dette lindres best ved å holde begge øynene lukket. Det settes lokalbedøvelse på slutten av inngrepet, effekten av dette går ut etter noen timer.

    Kontroller

    Du vil bli kontrollert av øyelege dagen etter operasjonen. Noen plages av dobbeltsyn etter operasjonen. Det går som oftest tilbake etter en viss tid. Øyet er ofte rødt og hovent etter operasjonen, det går gradvis tilbake de neste ukene.

    Videre kontroller vil være etter omtrent 1 og 3 måneder.

    Forholdsregler etter operasjon
    • Ikke gni deg i det opererte øyet.
    • Vær nøye med god håndhygiene.
    • Øyet kan være gjenklistret de første morgenene når du våkner. Du kan vaske forsiktig med ren klut og rent vann.
    • Du kan dusje dagen etter operasjonen, men hold øynene lukket.
    • Ikke bad i svømmebasseng de første 4 ukene etter operasjonen.
    • Vær i moderat fysisk aktivitet, ikke løft tungt eller utfør sport der du kan falle eller få en gjenstand inn mot øyet de første 3 ukene etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Ring sykehuset på telefonnummer 33 34 20 00 og spør etter avdeling 6C hvis:

  • du får økende puss eller smerter fra øyet
  • du ser tydelig dårligere på det opererte øyet
  • eller dersom du ser dobbelt uten at det er forventet

Gå til Skjeling, operasjon

Oppfølging

Ikke operativ behandling:

  • Ved amblyopi hos barn er det viktig med kontroll hver 3. måned for å hindre varig svekket syn
  • Barn bør få kontrollert brillestyrken omtrent en gang i året
  • Videre kontroller er avhengig av iverksatte tiltak
  • Voksne som har skjeling uten behov for behandling, trenger ikke faste kontroller men kan undersøkes dersom plagene øker

Botox-behandling med injeksjon i øyemuskel:

  • Noen kontrolleres etter 2-3 uker, ellers kontroll etter omtrent 3 måneder

Operasjon:

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Behandlingshjelpemidler

​Sykehuset i Vestfold har ansvar for utlån av behandlingshjelpemidler med tilhørende forbruksmateriell for hjemmeboende i Vestfold, med unntak av Sande og Svelvik, som tilhører Vestre Viken.

Skjema for utlån av behandlingshjelpemidler

Gå til avdelingssiden til Behandlingshjelpemidler ved Sykehuset i Vestfold for mer informasjon om behandlingshjelpemidler

Blomster og parfyme

En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette.  

Blomster er hyggelig både å få og å gi bort, men tenk på hvilke blomster du velger. Dessverre kan noen blomster gi ubehag for pasienter. Men selv om pasienter reagerer på en del typer blomster, er utvalget stort blant blomster du kan ha med når du kommer på pasientbesøk.

Vær oppmerksom på at enkelte sengeposter ikke tillater blomster på avdelingen i det hele tatt.

Se oversikt fra Astma- og allergiforbundet om ja- og nei-blomster

Brukerkontor

​Ved brukerkontoret vil pasienter og pårørende som har erfaring i å leve med sykdom og skade dele sine kunnskap med andre pasienter, pårørende og ansatte.

Kontoret er bemannet av likemenn, som altså er erfarne pasienter og pårørende. Alle er sertifisert ved sykehusets lærings- og mestringssenter, og har taushetsplikt. Det er pasientorganisasjonene i Vestfold som har driftsansvar for brukerkontoret.

Informasjonsmaterialet ved brukerkontoret er gratis for alle.

Hvor er brukerkontoret?

Kontoret har fått en sentral plass i sykehusets vrimleområde ved Sykehuset i Vestfold, Tønsberg.

Åpningstider

Brukerkontoret er bemannet tre dager i uken:
Mandag, tirsdag og torsdag klokken 10.00-12.30.

Brukerkontoret er ikke bemannet høytids- og helligdager.

Fotografering og filming

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters personvern.

Gode råd

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

  • Husk å ikke formidle opplysninger/bilder/videoer om andre pasienter eller pårørende uten deres samtykke.

  • Husk at ansatte heller ikke alltid vil ha bilder av seg publisert, og skal samtykke til publiseringen. Du bør fjerne bilder etc. om den det gjelder ber deg om det.

Kafe

​”Den blå resept” i Tønsberg

Kafeen ligger i første etasje, inn til høyre når du har gått inn hovedinngangen.

Åpningstider

  • Mandag til fredag klokken 07.00 – 19.00.
  • Lørdag – søndag og helligdager er kafeen stengt.

Sykehuset har inngått samarbeid med Narvesen om at de har et utvidet mattilbud dagene kafeen har stengt. Det vil blant annet være mulig å kjøpe middag i porsjonsforpakninger en selv kan varme i mikrobølgeovn i kiosken eller ved vareautomaten.

Kiosk

Ved hovedinngangen i Tønsberg har Narvesen en kiosk.

Åpningstider  Narvesen kiosk:

  • Mandag til fredag: kl. 07.00 - 20.30.
  • Lørdag, søndag og helligdager: kl. 10.00 - 20.00.
  • 1. januar (nyttårsdagen) og 1. juledag: stengt.
  • 17. mai. Kristi Himmelfartsdag, påske, pinse, jul- og nyttårsaften: kl. 09.00 - 15.00.

Mattilbud til pårørende og besøkende

​Pårørende og besøkende henvises til å benytte sykehusets kafé eller kiosk.

I en normalsituasjon serveres det ikke noen form for mat eller drikke til pårørende fra sykehusets postkjøkken i sengeposten.

Pårørende til barn

Minst en av foreldrene, som på grunn av barnets sykdom oppholder seg på sykehuset sammen med barnet store deler av døgnet, får gratis mat.

MRSA - testing for motstandsdyktige bakterier

Bakterier kan bli motstandsdyktige mot antibiotika.  Det kan få  betydning hvis du  trenger behandling.

Testing for motstandsdyktige bakterier

Du må kontakte fastlegen for å få undersøkt om du er bærer av motstandsdyktige bakterier - MRSA, ESBL, VRE - dersom du:

  • Har vært innlagt, blitt undersøkt eller fått behandling,kirurgi eller for eksempel tannbehandling utenfor Norden i løpet av de siste 12 måneder
  • Dersom du, eller noen i din husstand tidligere har fått påvist disse bakteriene
  • Har arbeidet som helsearbeider i institusjon utenfor Norden siste 12 måneder, eller
  • Har hud/sårinfeksjon eller kronisk hudlidelse og i løpet av de siste 12 måneder har oppholdt deg sammenhengende i mer enn 6 uker utenfor Norden

Undersøkelsen hos fastlegen må gjøres senest en uke før du har time ved  de fleste poliklinikker og alle sengeposter  ved Sykehuset i Vestfold siden resultatet skal foreligge før du kommer til sykehuset.

Ikke alle må ta prøve

Ikke alle som skal til undersøkelse eller behandling på sykehuset må ta alle prøvene. Snakk med fastlegen.

Hva er resistens og hvorfor er det viktig å teste mot slike bakterier?

Bakterier kan utvikle nye egenskaper ved at genene forandres på en slik måte at de blir motstandsdyktige mot enkelte typer antibiotika. Bakteriene har da utviklet resistens, og behandling med det aktuelle antibiotikum vil ikke ha den tilsiktede effekten.

Hvorfor ønsker vi ikke disse bakteriene i sykehus?

De fleste som blir smittet av både MRSA, ESBL og VRE vil ikke bli syke. Men pasienter som har betydelig svekket infeksjonsforsvar kan få alvorlige infeksjoner av disse bakteriene. Derfor ønsker vi ikke at disse bakteriene kommer inn i helseinstitusjoner.

Hva skjer hvis det blir påvist at jeg er bærer av slike bakterier?

Dersom undersøkelsen viser at du er bærer av slike bakterier, vil det bli tatt forhåndsregler under behandlingen for å unngå smitte av andre pasienter. Du vil få mer informasjon om dette på sykehuset.

Postadresse

Sykehuset i Vestfold HF
Postboks 2168
3103 Tønsberg

Alle brev som sendes til sykehuset skal sendes til denne adressen. Merk brevet med avdeling eller navn. Postmottaket ved sykehuset registrerer og fordeler all post.

Røyking

​Sykehuset i Vestfold er et "Røykfritt sykehus". Det er ikke tillatt å røyke inne i bygningene tilhørende Sykehuset i Vestfold. 

Vi ber om at røykeforbudet blir respektert av hensyn til pasienter som er allergiske mot sigarettrøyk.

Det er en utfordring at mange stiller seg utenfor inngangene og røyker. Dette gjør det vanskelig for alle de som ikke tåler tobakksrøyk. Vis hensyn.

Det er tillatt å røyke ute i spesielle soner ved hvert av sykehusene. Utenfor alle innganger er det satt opp askebeger til å stumpe røyken i før man går inn i bygningene.

Røykeplasser

Det er to røykeplasser for pasienter og pårørende ved SiV-Tønsberg. En på baksiden av sykehuset. Utgangen til røykeplassen finner du ved å gå forbi heisene, gjennom glassdøra, og deretter rett fram og ut. Det er satt opp bord med tak over på røykeplassen. Her kan også senger kjøres ut under tak.

Den andre røykeplassen er på fremsiden av sykehuset foran hovedinngangen ved skifermuren.

Samtale- og livssynstjenesten

Med samtale- og livssynstjenesten kan man snakke om livet sitt; om det man gleder seg over og kanskje håper på, eller det som er vondt og vanskelig i forhold til tap, smerter, angst, depresjon, familiesituasjon, tro og tvil. Man kan snakke om det som ligger en på hjertet. I en samtale så er det alltid den som ønsker samtalen som bestemmer hva den skal handle om.

​Samtale- og livssynstjenesten ved SiV har både sykehusprest og sykehusfilosof. De kan også være behjelpelige med å formidle kontakt med representanter fra andre religioner eller livssyn. 

Les mer om samtale- og livssynstjenesten​

Si din mening - hvordan opplevde du sykehuset?

​Vi ønsker å få dine erfaringer som pasient eller pårørende ved Sykehuset i Vestfold. Det er viktig for at vi skal kunne gi deg og andre pasienter ett enda bedre tilbud. Du kan gi oss tilbakemelding gjennom å svare på vår brukerundersøkelse.

Les mer om undersøkelsen og hvordan du kan gi tilbakemelding her

Sykehusapotek

​Sykehusapoteket i Tønsberg finner du hvis du går til venstre etter at du har gått inn hovedinngangen. Følg så skiltene til apoteket.

Åpningstider og annen informasjon finner du på nettsidene til apoteket

Sykehuskapellet

​Sykehuskapellet ved sykehuset i Vestfold er åpent hele døgnet og er ment til å være et stille rom dit man kan trekke seg tilbake med tankene sine. 

Hvor er sykehuskapellet?

Sykehuskapellet finner du en trapp ned fra vrimleområdet i hovedetasjen (E1). Kapellet er ved siden av auditoriet og biblioteket.

Sykehusets annerledesrom

Når sykehuskapellet ble innviet ble det sagt: ”Dette er sykehusets annerledesrom. I dette rommet skal mennesker blant annet kunne lytte til sine liv, la tankene hvile og hjertet skal få et sted å bli tømt og fylt igjen.”

Til sykehuskapellet kan man gå når som helst på døgnet. Noen går dit for å få samlet tankene sine, andre går dit for å be en bønn.

Bønnesteiner

I sykehuskapellet er det ikke lov med levende lys, derfor har vi heller bønnesteiner som man kan legge fra seg på alteret eller ta med seg videre i livet.

Det finnes også salmebøker og bibler som man gjerne kan låne med seg.

Sykkelparkering

​Sykkelparkering for besøkende ved SiV-Tønsberg finner du rett nedenfor hovedinngangen ved skifermuren.

Ta med egne klær

​Sykehuset har kun klær som egner seg til sengeleie. Derfor ønsker vi at du benytter eget tøy ved opphold i fellesrom som korridor, dagligstue og vrimleområdet.

Trygg behandling – slik kan du bidra selv

Ikke alle skader som oppstår i helsevesenet kan forhindres. Noen er forventede bivirkninger av en ellers nyttig behandling. Skader som infeksjoner, feilmedisinering, liggesår, fall eller komplikasjoner i forbindelse med operasjoner kan i mange tilfeller unngås.

Ring inntakskontor (se innkallingsbrev for telefonnummer) hvis det skjer endringer i din helsetilstand, eller du har vært hos lege og det fremkommer nye opplysninger i tiden mellom poliklinikk preoperativ og operasjon. 

Hvordan unngå infeksjoner

  • Vask hendene. God håndhygiene er det enkleste, viktigste og mest effektive tiltaket for å unngå smitte.
  • Katetre, for eksempel urinkateter eller katetre i blodåren, øker risikoen for infeksjoner. Det skal vurderes daglig om slikt utstyr er nødvendig for behandlingen. Gi beskjed til personalet dersom du kjenner smerte, får feber, blir rød eller hoven i områder med slikt utstyr. Det kan være tegn på infeksjon.

Ernæring - råd for deg med lite matlyst

Mange har ikke lyst på mat og spiser derfor mindre når de er innlagt på sykehus. For de fleste har dette liten betydning, men for noen pasienter kan dette føre til at de blir underernært.

God ernæring gir bedre velvære, fører til at sår gror raskere, færre komplikasjoner, gir bedre immunforsvar og er viktig for medisinsk behandling.

Det er viktigere at du spiser, enn hva du spiser.

  • Spis små og hyppige måltider
  • Kom gjerne med ønsker om mat (ønskekost)
  • Ernæringsdrikker
  • Berik maten med fløte eller smør

Aktivitet er viktig

Det er viktig at du både beveger deg og hviler. Aktivitet vil normalisere kroppens naturlige funksjoner. Det bidrar også til å forebygge komplikasjoner.

  • Beveg deg i sengen
  • Sitt oppe i stol ved måltider
  • Beveg deg i og utenfor sengeposten

Liggesår - hvordan du kan bidra for å unngå liggesår

Liggesår er en skade som kan oppstå dersom man ligger eller sitter for lenge i samme stilling.

  • Spør personalet om hjelp dersom du ikke klarer å endre stilling selv.
  • Snakk med personalet dersom du ligger ubekvemt. Vi kan finne en annen madrass eller avlastende puter til deg.
  • Gi beskjed hvis du har vondt noen steder på kroppen etter å ha ligget lenge i ro.

Fall - råd om hvordan du kan bidra til at du unngår fall

Fall er en vanlig årsak til skader blant eldre. Yngre kan også falle lettere ved sykdom.

  • Gi beskjed hvis du er svimmel eller slapp.
  • Avtal med personalet dersom du trenger følge når du er oppe.
  • Bruk stødig fottøy eller sokker med anti-skli.
  • Bruk ganghjelpemiddel (for eksempel rullator).
  • Sitt litt på sengekanten før du reiser deg og be om hjelp dersom du er i tvil hvor mye du orker.
  • Bruk sengehest når du ligger i sengen.

Pårørende bes om å gi beskjed når de forlater pasienter som har økt risiko for å falle.

Medisiner - hva du selv kan gjøre selv for å unngå feilmedisinering

Mange pasienter har flere sykdommer og bruker mange legemidler samtidig. Feilmedisinering fører hvert år til unødvendige pasientskader og dessverre noen dødsfall.

  • Du bør til enhver tid ha med en oppdatert medisinliste fra din fastlege.
  • Under innleggelsen på sykehuset skal alle medisinene dine styres av lege og sykepleier.
  • Gi beskjed dersom du får medisiner du ikke kjenner igjen, om du får uventede bivirkninger eller medisinen ikke virker som den skal.
  • Hvis det er gjort endringer i medisinlisten din under innleggelsen, bør du gjennomgå den med lege før utreise. Dette er for å sikre at du vet hvilke medisiner du skal bruke, hvordan og hvorfor du skal bruke dem.

Ved utreise - hva du må huske på før du reiser hjem fra sykehuset

Vi anbefaler alle pasienter å være aktive deltagere i egen utredning og behandling.

Før du utskrives bør du få vite:

  • Om dine nye medisiner påvirker evnen til å kjøre bil eller arbeide med farlig utstyr.

  • Hvem du skal kontakte dersom du har spørsmål om behandlingen.

  • Om du skal ha noen oppfølging av helsetjenesten etter utskrivelsen.

Nyttige spørsmål når du snakker med helsepersonell for å delta aktivt i din behandling: 

  1. Hva er det som er mitt hovedproblem?
  2. Hva er det jeg selv skal passe på?
  3. Hvorfor er det viktig at jeg gjør dette?
 

 

Trådløst nettverk

Du kan bruke egen mobiltelefon, PC eller nettbrett. Det er åpent, gratis og trådløst internett ved bruk av egen PC, mobil eller nettbrett.

Når du må bruke egen mobiltelefon ber vi om at det tas hensyn til andre pasienter, og at det ikke ringes i forbindelse med aktivitetstimer og måltider.

Sykehuset tar ikke ansvar for medbrakt teknisk utstyr.

Undervisningssykehus

​​Sykehuset i Vestfold er også en utdannelsesinstitusjon som samarbeider med Universitetet i Oslo.

Ved sykehuset gjennomføres også kompetanseutvikling for alle ansatte og du vil kunne møte personell som deltar i dette. Det betyr at du også vil møte legestudenter, sykepleiestudenter og andre som er under utdanning her ved sykehuset, og at disse vil kunne være involvert i din behandling.

Presumerte samtykke

Dette skal skje under pasientens "presumerte samtykke". Dersom pasienten ønsker å trekke sitt samtykke, gjøres det gjennom beskjed til behandlende lege.

Biologisk forskningsreservasjon

Forskere kan søke om å bruke biologiske prøver som blir tatt i helsetjenesten i forskningsprosjekter. Dette kan gjøres uten pasientens samtykke, men Helseforskningsloven krever at forskningsprosjektet skal være forhåndsgodkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).

Samtidig har alle rett til å reservere seg mot at deres biologiske materiale blir brukt til forskning. Ved å fylle ut et eget reservasjonsskjema blir personen registrert i registeret for biologisk forskningsreservasjon hos Folkehelseinstituttet. Så lenge personen er oppført i registeret, kan det biologiske materialet ikke brukes i forskning. Reservasjonen kan gjøres på et hvilket som helst tidspunkt.

Forskere er pålagt å fjerne alle som er registrert fra utvalget de skal forske på. Dette gjøres ved at forskerens datafil kjøres gjennom en kontrollrutine hos Folkehelseinstituttet.

Forskeren får en kvittering på at utvalget er kontrollert mot registeret for biologisk forskningsreservasjon.

Personer som er oppført i registeret, kan bli spurt om å delta i forskningsprosjekter der de selv gir sitt samtykke. Reservasjonen beskytter mot å bli med i forskningsprosjekter uten eget samtykke.

Du kan lese mer om biologisk forskningsreservasjon og finne reservasjonsskjema på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Verdisaker

​Sykehuset tar ikke ansvar for penger og verdisaker som oppbevares på pasientrommene.

Ønskeambulansen

Ønskeambulansen er et tilbud til alvorlige syke pasienter som ikke kan reise med vanlige transportmidler. Frivillig helsepersonell og ambulanse  transporterer pasienten til et ønsket sted.  

Hensikten med tilbudet er å oppfylle et ønske. For eksempel å besøke et spesielt sted eller arrangement, delta på en familiesammenkomst eller besøke en venn.

Pasientens ønske, praktiske muligheter og medisinske og pleiemessige behov må vurderes før turen.

Hvem henvender jeg meg til?

Pasienter eller pårørende som ønsker å bruke tilbudet, kan henvende seg til:

Seksjonsleder Nina Cecilie Firing
Onkologisk-palliativ seksjon
Tlf. 33 34 27 35
E-post: nina.firing@siv.no

Frivilling innsats

Tilbudet drives gjennom frivillig innsats av ansatte ved Sykehuset i Vestfold. Sykehuset stiller ambulanse og utstyr til disposisjon.

Fant du det du lette etter?