Diagnose
Testikkelkreft
Testikkelkreft er en av de hyppigste kreftformene hos unge menn i dag. Sykdommen opptrer oftest i 20-40 års alder, og har en meget god prognose med moderne behandling.
Testikkelkreft rammer vanligvis unge menn, men kan forkomme hos alle menn etter puberteten. Det finnes flere forskjellige typer kreftsvulster, som behandles litt ulikt.
Henvisning og vurdering
Du blir henvist til urologisk seksjon etter primærutredning hos fastlegen.
Utredning
Alle pasienter med mistanke om testikkelkreft vil først bli kalt inn til en legekonsultasjon på urologisk poliklinikk. I forkant av timen på poliklinikken vil du også bli kalt inn til en ultralydundersøkelse (med mindre det allerede er gjort hos fastlegen) og det vil tas blodprøver.
På poliklinikken vil legen undersøke testiklene ved å kjenne på dem. Lymfekjertler på halsen og i lysken undersøkes også. Deretter gjøres flere undersøkelser for å kunne stille en presis diagnose. Er det etter undersøkelsen på poliklinikken fremdeles mistanke om testikkelkreft skal den aktuelle testikkelen i de aller fleste tilfeller fjernes. Dette vil du få beskjed om på poliklinikken og forberedelser til en slik operasjon blir samtidig planlagt.
Pakkeforløp hjem
Behandling
Behandlingen av nyoppdaget testikkelkreft er nesten alltid kirurgisk, som regel med fjerning av hele den syke testikkelen. Den videre behandlingen etter operasjonen avhenger av hvilken undertype testikkelkreft det dreier seg om (kan avgjøres ved undersøkelser på testikkelvev etter operasjon) og hvor utbredt sykdommen er (blant annet på bakgrunn av CT).
Videre behandling
Videre behandling av testikkelkreft avhenger av hvilken type kreft det er og hvor utbredt sykdommen er. Den videre behandlingen for testikkelkreft etter kirurgi (primærbehandlingen) er i Norge samlet på regionssykehusene – for Vestfolds pasienter vil det si Oslo Universitetssykehus (OUS). Etter operasjonen med fjerning av testikkelen eller svulsten blir alle pasienter henvist til onkologisk avdeling ved OUS for en vurdering og planlegging av videre behandling eller kontrollopplegg. Når du skrives ut fra oss etter operasjon sendes det samtidig en henvisning til OUS.
Hvis du har kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandling tar vi i samråd med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig teammøte.
Det finnes flere mulige behandlinger. Hvilken som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
For pasienter med testikkelkreft der testikkelen er fjernet, vil det for noen være aktuelt med cellegift eller strålebehandling. Noen pasienter blir fulgt opp uten mer behandling (aktiv overvåking). Behandling av testikkelkreft avhenger av hvilken type kreft det er, hvilket stadium og hvor utbredt sykdommen er.
Pasienter uten tegn til spredning (stadium 1)
Når det gjelder den videre behandling av sykdommen din (etter fjerning av testikkelen), har vi to alternativer:
Pasienter med spredning av testikkelkreft, og pasienter i stadium 1 som får tilbakefall av sykdommen
I sjeldne tilfeller kan det være aktuelt å behandle testikkelkreften med stråling.
Lindrende behandling
Ved langtkommen kreft hvor sykdommen ikke kan helbredes foreligger det nå en rekke muligheter både til livsforlengende behandling og god symptomforebygging og symptomlindring. Dette er svært sjelden ved testikkelkreft, der over 95 prosent av pasientene blir kurert.
Oppfølging
Etter gjennomført behandling får du tett oppfølging av legeundersøkelser, MR/røntgen og blodprøver. Kontrollene følger internasjonale retningslinjer og blir gjennomført i fem til ti år etter endt behandling.
Rehabilitering og mestring ved kreftsykdom
Det finnes en rekke tilbud som kan være en hjelp til å komme tilbake til hverdagen under og etter kreftsykdom. Derfor er det viktig å tenke rehabilitering og mestring av sykdommen helt fra sykdomsstart og begynnelsen av behandlingen. Målet er å kunne fungere og leve med eller etter kreftsykdom, med så god livskvalitet som mulig.
Kontakt
Tønsberg
Urologisk poliklinikk
Kontaktdetaljer
Ved spørsmål, ta kontakt med forløpskoordinator, 902 80 219, hverdager: 9-14.
Oppmøtested
Urologisk poliklinikk er en del av kirurgisk poliklinikk. Poliklinikken ligger i første etasje rett forbi resepsjonen ved hovedinngangen til sykehuset.Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg