Under innleggelse vil pasienten møte et tverrfaglig team bestående av spesialist i fysikalsk medisin, sykepleier/helsefagarbeider, fysioterapeut og ergoterapeut. Ved behov involveres sosionom, psykolog/nevropsykolog, logoped og/eller klinisk ernæringsfysiolog.
En sentral del av rehabiliteringsprosessen er å kartlegge tidligere og nåværende funksjon. Kartleggingen gir et grunnlag for iverksettelse av hensiktsmessige rehabiliteringstiltak.
Det tverrfaglige teamet og pasienten setter i fellesskap realistiske mål for oppholdet. I en situasjon med sykdom og hjelpebehov er det ikke alltid lett å vite hva man vil, trenger og ønsker. Det tverrfaglige teamet kan derfor hjelpe pasienten, gjennom kartlegging og samtaler, med å identifisere hva som er viktig og hva pasienten ønsker å ha fokus på fremover. Pårørende kan delta på møter om det er ønskelig.
Egeninnsats
Pasientens egeninnsats i rehabiliteringen er svært viktig. Rehabilitering foregår hele dagen. Pasienten trener på å gjenvinne funksjoner i dagliglivets aktiviteter som for eksempel personlig hygiene, måltider, påkledning og forflytning. Det kan være en utfordring å finne en balanse mellom aktivitet/trening og hvile. Teamet hjelper til med dette.
Tverrfaglig team
I tverrfaglig rehabilitering utføres og samordnes tiltak av et tverrfaglig team som ledes av en lege.
Sykepleiere, hjelpepleiere og lege er tilgjengelige hele døgnet. Fysio- og ergoterapitilbudet avhenger av skadens/sykdommens omfang, eventuelle restriksjoner og den enkelte pasientens behov.
Utskrivning
Lengden på et tidligrehabiliteringsopphold varierer ut fra pasientens behov og videre planlagt oppfølging.
Tilbud til pårørende
Pårørende, både voksne og barn, kan få tilbud om individuelle samtaler ut fra behov og ønsker.