Behandling, REHABILITERING I TIDLIG FASE
Tidligrehabilitering
Personer som er innlagt for behandling av akutt sykdom og/eller skade og har sammensatte funksjonsutfall skal starte med rehabilitering så tidlig som mulig.
Tverrfaglig og/eller spesialisert rehabilitering skal kunne gis pasienter samtidig med utredning og/eller behandling på akuttsykehus. Når pasienten vurderes å ha et større behov for rehabiliteringstiltak, enn utrednings- og behandlingstiltak, så kan innleggelse på tidligrehabilitering være hensiktsmessig.
Tilbudet gjelder for pasienter over 18 år.
Oppholdets varighet tilpasses individuelt etter den enkelte pasientens behov.
Det forutsettes at pasienten ved overføring er medisinsk stabil og kan nyttiggjøre seg tverrfaglig og/eller spesialisert rehabilitering.
Inntakskriterier
Pasienten vurderes å ha et samtidig behov av tett medisinsk oppfølging og en tverrfaglig og/eller spesialisert rehabiliteringsinnsats.
Før
Når pasienten overføres til tidligrehabiliteringsposten så er det viktig at det medbringes:
- Tøy som er løst og ledig og kan brukes ved mobilisering/opptreningsaktivitet. Sko som sitter godt på foten.
- Daglige hjelpemidler, synshjelpemiddel/briller, høreapparat, tannprotese og lignende.
Vi trenger informasjon om:
- Behov for spesialkost, tolk eller spesielle hjelpemidler.
Under
På tidligrehabiliteringsseksjonen arbeider et tverrfaglig rehabiliteringsteam under ledelse av en spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering. Pasienten vil møte sykepleier/helsefagarbeider, fysioterapeut, ergoterapeut, sosionom og klinisk ernæringsfysiolog. Etter individuell vurdering involveres også nevropsykolog/psykolog og logoped.
En viktig del av rehabiliteringsprosessen er å kartlegge tidligere og nåværende funksjon. Kartleggingen gir et grunnlag slik at det tverrfaglige teamet og pasienten sammen kan sette realistiske mål for rehabiliteringen. I en situasjon med sykdom og hjelpebehov er det ikke alltid lett å vite hva man vil, trenger og ønsker. Det tverrfaglige teamet kan derfor hjelpe pasienten, gjennom kartlegging og samtaler, med å identifisere hva som er viktig og hva pasienten ønsker å ha fokus på fremover. Pårørende kan delta på møter om det er ønskelig.
Basert på den innledende funksjonskartlegging og den fastsatte målsettingen så kan det tverrfaglige teamet iverksette hensiktsmessige tiltak.
Egeninnsats
Pasientens egeninnsats i rehabiliteringen er svært viktig. Rehabilitering foregår hele dagen. Pasienten trener på å gjenvinne funksjoner i dagliglivets aktiviteter som for eksempel personlig hygiene, måltider, påkledning og forflytning. Det kan være en utfordring å finne en balanse mellom aktivitet/trening og hvile. Teamet hjelper til med dette.
Tverrfaglig team
I tverrfaglig rehabilitering utføres og samordnes tiltak av et tverrfaglig team som ledes av en lege.
Sykepleiere, helsefagarbeidere og lege er tilgjengelige hele døgnet. Tilbudet fra fysioterapeut, ergoterapeut og øvrige faggrupper avhenger av skadens/sykdommens omfang, eventuelle restriksjoner og den enkelte pasientens behov.
Utskrivning
Lengden på et opphold på tidligrehabiliteringsseksjonen varierer ut fra pasientens behov og videre planlagt oppfølging.
Tilbud til pårørende
Pårørende, både voksne og barn, kan få tilbud om individuelle samtaler ut fra behov og ønsker.
Etter
Rehabilitering etter alvorlig sykdom/skade er lang prosess som fortsetter også etter at pasienten er skrevet ut fra sykehus.
Etter tidligrehabilitering kan pasienten utskrives til hjemmet, kommunal institusjon eller rehabiliteringsinstitusjon. Det tverrfaglige teamet samarbeider med de aktører som skal følge opp den videre rehabiliteringen. Oppfølgingen kan inkludere poliklinisk/ambulant oppfølging av fagpersoner fra tidligrehabiliteringsseksjonen.
Kontakt
Tønsberg
Rehabiliteringsavdeling
Oppmøtested
Tidligrehabiliteringsseksjonen er lokalisert i Tønsberg, 3. etasje i hovedbygget, som en del av nevrologisk sengepost 3C. Telefonnummer: 33 34 27 61.
Rehabiliteringsavdelingen, tlf. 33 34 40 38 / 33 34 40 52.
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg