Svangerskapsomsorg og samhandling

Her er oppdatert informasjon om svangerskapsomsorg og samhandling; 1.trimester screening, 2. trimesterscreening, NIPT, SF-mål og veiledningspoliklinikken Anemone.

Lizeth Lind Jørgensen, samhandlingslege
Publisert 19.12.2024
En kvinne i hvitt arbeidsantrekk holder på magen til en gravid kvinne som ligger i en seng

1.trimester screening (uke 11+0 til 13+6) ​

Dette er en screening ultralyd der en ser etter tidlige tegn på misdannelser og ser etter markører for kromosom feil. Termin ultralyd settes ofte på denne undersøkelsen, dersom en får gode nok mål.

Fosteret er mellom 42 og 80 mm stor på dette tidspunktet. Det er derfor ikke alt det vil være mulig å se på denne undersøkelsen. Derfor er det fortsatt også et tilbud om 2.trimester screening i uke 18-20.

Bør prioritere å ha med noen som kan gi god støtte

Det kan være nyttig at leger og jordmødre informerer ved henvisning om at ved screening uke 12 er det en jobb som skal gjøres, slik at man anbefaler å ikke ta med barn og mange pårørende til ultralyden ved SiV. Noen får patologiske svar på ultralyden slik at den gravide bør prioritere å ha med noen som kan gi god støtte, sier Linn Tokheim Nistov som er fagansvarlig overlege på svangerskaps poliklinikken.

De som er på ultralyd i uke 12 vil automatisk settes opp til ultralyd uke 18-20 på svangerskaps poliklinikken. Det er ikke nødvendig å henvise til dette i tillegg. 

- Vi trenger ikke ny henvisning til 2. trimester screening eller til fødeplass. Alle som bor i Vestfold har fødeplass hos oss og trenger ikke søknad, sier Linn Nistov. - Vi får i dag mange dobbelthenvisninger som kommer både fra jordmor og fra fastlege på samme pasient. Dette gir endel administrativt arbeid for sykehuset så vi bør skrive i svangerskapsarket når vi har henvist den gravide.

Linn Nistov ber henvisere også huske å skrive «siste menstruasjons første dag» i henvisningen, da det er viktig for å kunne sette pasienten opp til undersøkelse i rett tidsrom.

NIPT

Gravide som er 35 år eller eldre ved termindato har tilbud om NIPT.

Denne bestilles og tas samme dag som 1.trimester screening ultralyd blir gjort. Prøven tas på sykehuset og sendes til OUS. Det tar 1-2 uker å få svar på denne. Dersom NIPT er positiv får gynekolog telefon fra OUS og ringer og informerer pasienten pr telefon. 

Det er anbefalt å ikke ta NIPT før uke 12 fordi det er større sannsynlighet for inkonklusivt svar på grunn av for lite foster-DNA i mors blod. NIPT gjøres for å kartlegge trisomier på kromosom 13 (Patau syndrom), 18 (Edwards syndrom) og 21 (Down syndrom). Trisomi 13 og 18 er sjeldne og medfører ofte spontanabort, mens trisomi 21 er som kjent vanligere og kan gi barn med mindre eller større avvik. 

NIPT gir ikke svar på kjønn eller avvik i kjønnskromosomer. NIPT er kun et tilbud, og det er fint om henviser kan informere om hva det innebærer før de kommer til svangerskapspoliklinikken. 

Det er lav risiko for trisomiavvik for mødre under 35 års alder. For de som likevel ønsker NIPT men er under 35 år gamle, kan det bestilles gjennom gynekologer som er sertifiserte for undersøkelsen. Det må da betales av den gravide selv. Det er vedtatt i departementet at sykehusene skal kunne tilby dette mot betaling etterhvert men det er ikke vedtatt hvordan enda.

Kurs i svangerskapet:

- Vi har ingen fødselsforberedende kurs eller omvisning på fødeavdelingen i dag, dessverre men det håper vi å få opp etter hvert, sier Nistov. Vi vil få beskjed i Praksisnytt når de arrangerer noe.

Her annonserer kommunene sine fødselsforberedende kurs:

Presisering om SF-mål:

Sjøkart
Symfyse - fundusmål

 

Nistov forteller at det er kommet endring i veilederen for fødseslshjelp. - Det er ikke unormalt med verdier i nedre området mellom 2,5 og 10-percentilen. Men det kan være et tegn på begynnende veksthemming og bør sammen med kvinnens øvrige risikoprofil vurderes individuelt.

- I tråd med kapittel 2 (Konsultasjoner i svangerskapsomsorgen) i nasjonal faglig retningslinjer (Hdir) anbefaler vi at verdier ≤ 2,5 persentilen henvises til spesialisthelsetjenesten for videre utredning. Vi anbefaler ikke rutinemessig henvisning ved avflatende SF-mål. Det er ikke vist prediktiv effekt av avflatende målinger, når fødselsvekt er utfallet.

Vi anbefaler ikke rutinemessig henvisning ved høyt SF-mål. Det er fordi SF-mål har en veldig dårlig treff for å oppdage store barn, litt bedre for små barn når SF-målet er under 2,5 persentil. Men dersom pasienten har andre risikofaktorer som gjør at vi bør vurdere en tilvekst ultralyd, både ved risiko for små eller store barn, må det komme frem i henvisningen slik at vi kan vurdere om og evt når hun skal settes opp til time.

Veledningspoliklinikk Anemone

Gravide som har fødselsangst har tilbud om samtale med jordmor på vår fødselsangst poliklinikk, Anemone poliklinikken. Det er en poliklinikk som kun skal snakke om fødsel og forberedelser rundt det. Jordmødrene som jobber der har ikke noen psykiatrisk opplæring og følger ikke opp psykisk sykdom i svangerskapet.

Det er også greit å vite at denne poliklinikken kun er en dag i uka. Det er som oftest fullbooket 1-2 mnd frem i tid, så det er vanskelig å få noen inn på kort varsel.

Gravide som gruer seg for fødsel er normalt og dette skal ikke henvises til Anemone, men følges opp av fastlege og /eller jordmor i kommunen.