Virtuelt hjemmesykehus for barn

Gjennom et virtuelt hjemmesykehus for barn vil premature og syke nyfødte barn kunne reise hjem tidlig og fortsatt være under oppfølging av sykehuset via digital kommunikasjon. På denne siden finner du informasjon rettet mot foreldre som benytter seg av dette tilbudet.

 

Illustrasjon av utstyr som brukes ved virtuelt hjemmesykehus

Logg inn via ID-Porten med BankID, BankID mobil, Buypass eller Buypass mobil. 

Innlogging for foreldre

Innlogging for helsepersonell

Brukerveiledning

Illustrasjon av baby, mor og sykepleier

Veiledning av foreldre i stell av barnet og samspill. Via samspill vil dere som foreldre gi barnet den responsen som barnet trenger. Det vil bli gitt gradvis veiledning slik at dere blir eksperter på barnet før hjemreise.

Veiledning og informasjon om samspill

Illustrasjon av amming

Ernæring kan gis på mange forskjellige måter: die, die og sonde, die og flaske, kun sonde og kun flaske. Ved benyttelse av Virtuelt hjemmesykehus vil dere ha ansvaret for barnets ernæring og vektoppgang.

Veiledning og informasjon om ernæring
Illustrasjon av sondeernæring

Illustrasjon av badestell

Dere vil få veiledning i stell/badestell på sykehuset.

Det kan være lurt at barnet får gode soveperioder på 3-4 timer, ikke vekk barnet for å  skifte bleie hvis barnet kun har tisset. Badestell kan dere gjøre så ofte som det passer for dere, hver dag eller for eksempel 2 ganger i uken.

Veiledning og informasjon om hygiene og infeksjoner

Illustrasjon av hjertekompresjoner

Her får du informasjon om hva du skal gjøre hvis barnet ditt har fått melk i halsen og hvis barnet ditt stopper å trekke pusten. Du får også en forklaring på hvordan du skal gjennomføre hjerte-lunge-redning.

Veiledning og informasjon om hjerte-lunge-redning

Illustrasjon av innblåsninger

Illustrasjon av mor som holder baby inntil seg

Ved hjelp av virtuelt hjemmesykehus kan dere stille og rolig gjenoppta hverdagen sammen med familien. Vi håper det kan gi dere følelsen av å være en hel familie igjen og med en lettere logistikk i hverdagen. Vi vil gi dere noen anbefalinger i overgangen fra nyfødtintensiv til hjemmesykehus, og til dere er utskrevet fra virtuelt hjemmesykehus.

Veiledning og informasjon om inne- og uteklima

Når barnet blir skrevet ut fra nyfødtintensiv til hjemmesykehus kan det fortsatt være aktuelt med pleiepenger for en eller begge foreldre. Det er legen på sykehuset som vurderer dette, og eventuelt gir dere søknadsskjema, eller legeerklæring til elektronisk søknad (som registreres på nav.no). Det er omfanget av pleie- og tilsynsbehovet til barnet deres som avgjør hvorvidt det er aktuelt med pleiepenger, og hvor lenge det er aktuelt. Hvis dere har spørsmål til dette kan dere ta kontakt med Nav på telefonnummer 55 55 33 33 (tastevalg 3), eller med en av sosionomene som er tilknyttet sykehuset.

Illustrasjon av mor som har videosamtale med sykepleier


I magen beveger barnet seg fritt og med mye variasjon. Bevegelsene får støtte av fostervann og livmorveggen. Når babyen strekker ut en arm eller et bein møter den livmorveggen, noe som får babyen til å trekke seg sammen igjen til det vi kaller fosterstilling. Det er lett å bevege seg i mammas mage.

Når babyen er født er det viktig å fortsette å gi mulighet til bevegelse. Variasjon av stilling i rygg-, side- og mageliggende, etterhvert også i holdt sittende og holdt stående.

Den nyfødte må få øve seg for å finne balanse i de forskjellige stillingene i våkentid. For det nyfødte barnet anbefales en øvelse der du snur barnet fra rygg- til side- og så over til mageliggende, i rolig tempo. Du kan gjerne prøve å la barnet ha kontakt med underlaget under hele vendingen, uten å løfte det opp og rundt.

Film med råd om hvordan du kan samarbeide med barnet

Vær tålmodig og vent på barnet. Stemmen din er viktig. Bruk den på en varm, støttende og positiv måte, og gi den nyfødte trygghet og motivasjon til å fortsette. Å ligge på magen når barnet er våken er viktig for å videre utvikling. Øvelse gjør mester, toleransen for aktiviteten vil øke og barnet vil få bedre utholdenhet og kvalitet i mageleie.

Illustrasjon av baby, mor og sykepleier

Hvordan unngå skjevt hode og favorittside hos den nyfødte?

Det er viktig å forebygge skjevheter i hodet og nakke hos det nyfødte barnet.  Et barn som primært ligger på ryggen i både sove- og våkentid vil kunne få en avflatning bak på skallen. Variasjon av stilling i våkentid vil forebygge eller endre denne avflatningen.

Du trenger ikke forstyrre barnet under søvn, da dette er viktig for barnets utvikling. Prøv å stimulere barnet til å aktivt snu/vri hodet til begge sider i våkentid. Vær kreativ og tenk på hva som fanger barnets oppmerksomhet.

Når babyen skal sove

Når du sover og ikke kan følge med, skal barnet alltid ligge på ryggen og i et ryddig sovemiljø. Det er viktig at barnet får øve på å finne balansen i ryggliggende og da helst på et fast og ryddig underlag. Det betyr at det ikke ligger kosekluter eller tepper rundt barnets ansikt som kan komme over luftveiene. Barnet har en refleks som gjør at armene slår ut og trekkes så tilbake inn mot kroppen. Dette kan også skje under søvn og barnet kan trekke kosekluten over ansiktet uten at du følger med.

Mange ønsker at barnet ligger så nær deg som mulig den første tiden. Da må du passe på at barnet ligger under sin egen, lette dyne. Barnet ditt trenger ikke egen pute før de blir eldre.

Husk at røyking og rusmidler ikke er forenelig med samsoving.

Sitter babyen trygt i bilen?

Det viktigste er at du monterer setet riktig i bilen og at det er bakovervendt. Spør gjerne om hjelp der du kjøper bilsetet hvis du er i tvil. Hvis du velger å sette den nyfødte i passasjersetet MÅ du skru av airbagen. For at barnet skal kunne sitte riktig i setet så må du sørge for at de øverste selene i 5- punktselen er festet over skuldernivå. Da blir det ikke ubehagelig når du strammer selen og barnet blir sittende trygt inn mot seteryggen. Du må stramme godt så det ikke er fare for skade hvis du må bråbremse.

Tenk på total mengde tid i bilstolen. Det er ikke skadelig å sitte i stolen, men den lille babyen er glad i variasjon. Når du kommer frem etter en lengre tur bør du løfte babyen ut av stolen og tilby en ny stilling.

Friske og nysgjerrige barn finner sin egen vei i utviklingen. Husk å gi barnet ditt mulighet for variasjon og bevegelse. Trenger du råd eller er bekymret for barnets utvikling, anbefales du å kontakte fysioterapeut på helsestasjonen.

De 6 første ukene etter fødsel må du ta hensyn til at bekkenet skal stabilisere seg etter svangerskapet. Dette er din barseltid og vi anbefaler deg å vie denne tiden til å bli kjent med babyen. Har du behov for mer aktivitet kan du starte med hverdagsaktivitet som trilletur, gå i trapper og lek med barnet. Hvis du kjenner smerter i bekkenleddet når du starter med økt aktivitet etter 6 uker, anbefaler vi at du kontakter en fysioterapeut. Allerede fra i dag anbefaler vi at du prøver å få kontakt med musklene som ligger inne i bekkenet.

Slik kan du trene musklene i bekkenbunnen

Bekkenbunnen består av muskler som støtter opp organene i underlivet. Musklene brukes for å unngå lekkasje når vi er tissetrengte eller vil kontrollere luft fra endetarmen.

Stå med bena fra hverandre. Hold hendene på setemusklene og kjenn at de er helt avslappet. Trekk sammen rundt endetarm, skjede og urinrør og løft opp og innover. En test på at du gjør det riktig er at du klarer å stanse dryppingen på slutten av en vannlatning. Du kan også holde en hånd mot området utenfor skjede og endetarm og kjenne at du klarer å løfte vekk fra hånden. Hold bena godt fra hverandre når du gjør øvelsene. På den måten unngår du å bruke de store muskelgruppene på utsiden av bekkenet.

Når du kjenner at du gjør det riktig, gjør øvelsene med mer kraft og forsøk å holde hver sammentrekning opp mot 6–8 sekunder. Gjør 8-12 sammentrekninger to til tre ganger hver dag. Varier mellom liggende, sittende og stående stilling.

Etter keisersnitt

Bevegelse og variasjon av stilling er viktig etter en operasjon. Dette er viktig med tanke på pusten og resten av kroppen. Mange synes det er vanskelig å komme seg opp av sengen, og trenger mer tid før de føler seg trygge på dette. Hvis du ruller over på siden og skyver deg opp i sittende, bruker du magemusklene mindre. Du kan gjerne ligge både på siden og i mageleie i sengen. Det kan være mer behagelig å holde en pute inn mot såret når du legger deg over på magen. Bekken og rygg avlastes godt når du ligger slik. Operasjonssåret vil ikke ta skade av dette trykket og det er faktisk slik at livmor lettere trekker seg sammen hvis du klarer å få små stunder på magen.

For deg som har tatt keisersnitt kan det ta opp til 8-10 uker før du er klar for mer aktivitet. Det kan være vanskelig å forstå hva det betyr å ta det med ro og hva det betyr å ikke løfte tungt. Fra etter fødsel kan du begynne å fokusere på holdningen din i stående og gående. Kroppen må endre tyngdepunktet nå som magen er mindre. Det er nyttig å stå foran et speil eller kikke på speilbildet av deg selv når du er ute og går. Kjenn hvordan du kan vippe bekkenet forover og bakover, tenk at du skal finne en nøytral stilling. Senk skuldrene og kjenn hvordan du puster. Prøv å vektbære på to bein, vi har lett for å «henge» på den ene hoften. Du må samtidig prøve å få kontakt med bekkenbunnmuskluaturen. Med en god holdning kan du lettere utfordre kroppen med aktivitet. Når du skal løfte noe opp, så bruk de sterke lårmusklene istedenfor å bøye deg fremover i ryggen. Bruk tid når du gjør et løft og løft nært mot kroppen. Hvis du bruker disse rådene vil det være tryggere å gjøre de løft du ikke kan unngå den første tiden.

Hvis du etter hjemreise opplever blødning, infeksjon eller problemer med å gå på do, må du kontakte barselpoliklinikken eller din fastlege. Hvis du kjenner smerter i bekkenleddet når du starter med økt aktivitet etter 6 uker, anbefales det at du kontakter en fysioterapeut med kompetanse på kvinnehelse.


 

Informasjon om hva virtuelt hjemmesykehus er og hvem det passer for

 

Illustrasjon av hovedinngagen til Sykehuset i Vestfold

 

 

Virtuelt hjemmesykehus ved medisinsk nyfødtintensivpost 4A

Telefonnummer: 33 34 23 05 / 33 34 23 04

 

Alle illustrasjoner er laget av Andrea Kristine Lysgaard / AntiDiffer for Sykehuset i Vestfold.

Sist oppdatert 11.11.2024